23-11-2011

На ринку офісної нерухомості відзначено стабілізацію

офісна нерухомість

Час падіння цін та досить високої вакантності ринку офісної нерухомості змінилося стагнацією та стабілізацією, а в деяких ситуаціях навіть підвищенням АС.

Це обумовлюється малою кількістю спеціалізованих офісних приміщень у столиці, про що повідомили в ІДК Каскад.

За 6 місяців 2011 року вакантність у бізнес-центрах категорії А досягла 3 відсотків. Загальна ж вакантність для бізнес-центрів класу А та В не перевищує 8 відсотків, що вважається найнижчим рівнем з 2007 року.

Крім цього, багато фахівців підкреслюють повільне, але безперервне зростання АС цих сегментів, яке, як очікується, буде десь близько 15% за підсумками року. У свою чергу, ставки на категорію С, навпаки, падають.

Багато фахівців думають, що введення в дію такого типу великих проектів, як Преміум центр, ОЦ Гулівер, бізнес-центр Вікторія парк та інших змінить загальну структуру ринку офісної нерухомості, підвищивши частку класів А і В +.

За оцінками Анатолія Шахновського, керуючого ІДК Каскад, у 2012 р. заплановано введення в дію 372 тисячі кв. метрів офісів у Києві. Але, беручи до уваги досвід минулих років, коли використання абсолютно різних проектів у Києві переносилося на трохи пізніший час, на даний момент можливо нові пропозиції в сегменті офісних приміщень, що не перевищить 250 тисяч кв. метрів.

На цьому етапі розвитку ринку нерухомості та рівні конкуренції, найкращі шанси для реалізації у бізнес-центрів, наближених до світових стандартів, наголосив Анатолій Шахновський.

За матеріалами сайту ЛIГАБiзнесIнформ.