17-07-2019

Як визначити необхідну площу для офісу?

офіс

Ваша компанія вже досить розвинена, щоб мати власний, окремий офіс? У такому випадку варто подбати про вибір робочого простору. На даний момент пропонуються офіси в різних районах міста та з різним плануванням. Це можуть бути і класичні кабінети, і простір, розмежований тільки на два великі відділи, і повністю порожня площа типу Open Space. Але варто пам'ятати, що оренда офісів – це один із тих випадків, коли роль відіграє не лише якість, а й кількість площі.

Як розрахувати площу приміщення, щоб не бути ні в тісноті, ні в образі?

Спочатку потрібно розрахувати кількість співробітників, які постійно будуть присутні в офісі, і на яких потрібно виділити робоче місце. Деякі компанії наймають співробітників, які працюють у віддаленому режимі, або часто бувають у відрядженнях. Якщо такі є і у вас, достатньо на кожних двох таких підлеглих передбачити одне робоче місце в стилі Hot Desk. Тобто стіл, який не належить конкретній людині, а є тимчасовим місцем для роботи.

Є не тільки ваші особисті уподобання, а й суворі вимоги СанПіН. Відповідно до них кожен співробітник повинен мати щонайменше 4,5 кв. м. Тобто, якщо у вашому офісі буде 10 співробітників (нехай навіть усі вони не перебувають у ньому постійно), то все одно потрібно не менше 45 квадратних метрів робочого простору. Загалом офіси меншого розміру знайти не так просто.

Оцініть, наскільки вам потрібні додаткові приміщення. Наприклад, до них відноситься переговорна зона, робота з клієнтами, кімнати для навчання персоналу, окремі кабінети для роботи керівника кожного відділу. Можливо, деякі з цих кімнат можна поєднати. Наприклад, співбесіди проводити в кабінеті керівника, там провести навчання персоналу. Оцініть, яка площа має бути біля кави-куточку та кухні. Найчастіше вигідно просто поставити кавоварку, а не облаштовувати полички з приладдям для перекушування. Обідню зону в офіс краще загалом не переносити. Нехай вона буде у співробітників у найближчому (саме найближчому) кафе чи їдальні. Так вони можуть, незалежно від керівництва, обговорити свої плани на наступний робочий день або зарядитися позитивною енергією позаробочої обстановки.

Нещодавно АН FS опублікувало матеріал про те, якими принципами доцільно керуватися перед тим, як орендувати офіс.

Автор: Олександр Бєлов