16-05-2014

Як не стати жертвою обману?

шахрайство

Скільки разів у пресі вже порушувалося питання щодо шахрайства у сфері нерухомості. Ніколи не платіть грошей, доки не отримаєте результату! Але спокуса зняти хороше і підозріло недороге житло вище сил готових віддати кілька сотень перш, ніж побачать на власні очі настільки спокусливий об'єкт.

Законодавство влаштоване дуже дивним чином. Саме на цьому й грають аферисти! Підписуючи договір надання інформаційних послуг, ви повинні розуміти, що виконавець не відповідає за якість інформації, що надається. Ви заплатите за папір, на якому міститься неактуальна інформація, а саме за неіснуючі адреси та заблоковані телефони.

Як відбувається сам процес добровільного вилучення грошей

Ви приїжджаєте до офісу агентства, отримуєте аркуш паперу з різними адресами та телефонами, які належать нібито орендодавцям, і сплачуєте певну суму, а потім підписує той самий договір, згідно з яким виконавець не несе відповідальності. Далі ситуація розвивається за тим самим сценарієм, телефони мовчать або вам відповідає автовідповідач, за вказаними адресами знаходяться компанії або вони взагалі належать державним підприємствам. Будь-які спроби довести провину і якось повернути свої гроші закінчаться нічим, ви самі підписали договір згідно з яким отримали інформацію. За її актуальність ніхто не відповідатиме, це зазначено у договорі та має обґрунтування!

Визначити шахраїв досить просто, вони шукають людей, які не задаватимуть зайвих питань і швидко віддадуть їм свої гроші. Якщо ви почнете ставити запитання та цікавитися подробицями, швидше за все розмова швидко закінчиться. Нормальне агентство не займатиметься здаванням в оренду квартири, яка коштує значно нижче за ринок, оскільки не зможе отримати за здачу даного об'єкта адекватну комісію.

Тому, коли вам надійде дзвінок із невідомої агенції з пропозицією, від якої важко відмовитися, насторожіться. Попросіть передзвонити та краще звірте інформацію в мережі. Ви можете протягом кількох хвилин перевірити, чи існує така компанія, прочитати відгуки клієнтів, поцікавитися у тих, хто вже користувався послугами їхньої якості. Якщо ж запитуваної компанії не виявиться, то найкраще відмовитися від пропонованих послуг і почуватися спокійно, ніж потім шкодувати про даремно витрачені гроші.

Є ще один найпоширеніший вид шахрайства, який також пов'язаний з орендою квартир. Зловмисники винаймають житло на дуже короткий термін і активно перездають її великій кількості людей, попередньо взявши з них плату. Коли обман виявиться, бити на сполох буде вже пізно. Як правило, всі ошукані орендарі зустрічаються один з одним в одній квартирі, куди раптово повертається безпосередній господар житла. Звичайно, він навіть і не підозрював, що його квартиру перездали величезній кількості людей. Гроші за таку аферу, як ви самі розумієте, ви ніколи не повернете.

Якщо ви хочете, наприклад, зняти квартиру подобово в Одесі., то, перш ніж діставати гроші, перевірте документи в орендодавця, звірте дані паспорта з даними, зазначеними в документах на житло, і тільки після цього оформлюйте угоду.

Вплутуючись у подібні схеми аферистів, ви самі створюєте благодатний ґрунт для процвітання їхньої діяльності. Ніхто не винен, що на недбалому відношенні та безвідповідальності можна заробити. Справа не в наївності людей та недосконалості законодавчої бази. Шахрайство процвітає тоді, коли люди самі створюють для цього необхідні умови, лінуються поцікавитись документами, навести довідки, дізнатися більше інформації.

Автор: Олександр Бєлов