15-07-2015

Переговори та торг під час продажу нерухомості

переговори

Якщо ви займаєтеся пошуком потенційних клієнтів для продажу нерухомості, зверніть увагу на тих клієнтів, які до вас звертаються по телефону.

Серед них можуть бути чергові шахраї. Такі люди не розуміються на тому, що вони хочуть придбати насправді. Вони можуть запропонувати надто високу або низьку ціну, навіть не виїжджаючи на перегляд. Не завжди такі дзвінки ставляться до категорії «холодних контактів».

Буває й так, що вам дзвонить дійсно потрібний клієнт. Договоріться з ним про особисту зустріч, запросіть у призначений час на показ. Коли покупець пропонує вам трохи завищену вартість покупки квартири за ринковими цінами, але з умовою торгу – найчастіше це знаюча людина, яка знається на цінах на житло у вашому районі.

Запропонуйте йому дізнатися оцінну вартість квартир у вашому будинку – це допоможе у разі домовленості уникнути довгої суперечки про торг і підвести покупця до реальної ціни питання.

Намагайтеся під час продажу квартири безпосередньо домовлятися з посередниками. Якщо ви не зверталися в агентство нерухомості, є ризик зіткнутися з непрофесійним фахівцем із продажу та купівлі нерухомості. Несумлінний маклер завжди працює на користь свого клієнта і може вас переконати в неправильній вартості вашого житла.

Переговори з покупцем – найскладніший процес на етапі здійснення угоди купівлі-продажу. Торг завжди доречний, але не варто забувати, що він потрібний насамперед покупцеві, а не вам. З іншого боку, ви можете спочатку завищити ціну житла та поступово знизити вартість квадратного метра. Знову ж таки, за ціною найкраще визначитися, виходячи з даних звітів фахівців з оцінки нерухомості, які можна отримати на сайті realexpert.ua. На торг можуть вплинути різні обставини. Якщо у вас неблагополучний район, старий будинок, останній поверх, незручне планування, поверховий ремонт або суміщені кімнати не варто стояти тільки на ринковій ціні квартири. У цьому випадку можливо у вас саме той випадок, коли, домовившись з питання торгу, ви покращите своє житлове становище.

На останньому етапі переговорів у разі всіх угод постарайтеся не упустити потенційного клієнта. Можливо, він ще не визначився із остаточним вибором і хоче подивитися ще кілька варіантів. Не потрібно переконувати в тому, що краще за вашу квартиру немає ні в цьому районі, де ви живете, ні в сусідньому будинку або на майданчику зверху. Якщо клієнт зацікавлений у купівлі та вартості квартири – домовтеся про завдаток.

Завдаток виступає забезпеченням зобов'язань. Для цього підписується у письмовій формі «угода про завдаток» за підписом сторін. Якщо покупець відмовиться придбати квартиру, він не зможе повернути суму завдатку. З іншого боку, при цьому забезпеченні зобов'язань, якщо ви відмовитеся продавати квартиру, інтереси клієнта не постраждають, оскільки сума закладених коштів повертається в подвійному розмірі. Найголовніше правильно скласти угоду. При нотаріальному оформленні угоди купівлі-продажу квартири домовтеся заздалегідь про розподіл витрат на послуги нотаріуса.

Автор: Олександр Бєлов