15-06-2016

Як відкрити логістичний бізнес

Логістичний бізнес

Логістика нашого часу стала дуже поширеним поняттям, з яким стикається будь-яке Підприємство. Тому для спрощення організації своєї роботи, мінімізації різного виду витрат, пов'язаних із переміщенням вантажів та пасажирів на підприємствах (особливо на підприємствах, що працюють у транспортній сфері), створюються логістичні відділи. Щоб створити такий відділ на вже існуючому підприємстві та розширити свою бізнес-діяльність, необхідно зробити роботу, яка і приведе вас до мети. Така робота складається з кількох етапів:

  1. На першому етапі необхідно проаналізувати всю діяльність підприємства та виявити вузькі місця, які знижують ефективність роботи всього підприємства загалом та окремих його показників. У цих місцях необхідно застосовувати логістику, як комплексний вид діяльності;
  2. На другому етапі потрібно подумати про працівників, які займатимуться цим видом діяльності. Раніше логістикою в організаціях могли займатися люди, які мають вищу освіту в економічній галузі, тобто, економісти, менеджери або навіть бухгалтери. Однак нині через постійний розвиток цього напряму у багатьох вишах випускаються фахівці з логістики, які мають вищу логістичну освіту. Саме таких фахівців і необхідно запрошувати до свого відділу для організації злагодженої та ефективної роботи;
  3. На етапі необхідно оцінити витрати, пов'язані з організацією логістичного відділу на підприємстві. Такі витрати включають витрати на заробітну плату фахівців з логістичним освітою, витрати на обладнання робочих місць фахівців, а також витрати, пов'язані з впровадженням нових логістичних процесів на підприємстві. На перших етапах такі витрати можуть видатися значними, проте слід забувати, що логістична діяльність – діяльність з мінімізації витрат, тому згодом всі витрати на таку організацію, за її раціоналізації, окупляться.

Нині у світі логістики існує велика кількість нових тенденцій. Однією з таких сучасних тенденцій є аутсорсинг – передача частково чи повною мірою функцій щодо організації логістичного процесу стороннім організаціям, що спеціалізуються на наданні подібних послуг. Однак перед цим необхідно розрахувати користь такого рішення.

Підготував: Олександр Бєлов