15-11-2021

У чому різниця між агентом з нерухомості та ріелтором?

рієлтори

Сучасний ринок нерухомості розвивається дуже динамічно. З'являється все більше нюансів, які необхідно знати, щоб угода, що проводиться щодо квартири, будинку або земельної ділянки, не мала негативних наслідків для жодної зі сторін. Саме тому зростає попит на професіоналів, що спеціалізуються на купівлі, продажу та здачі в оренду житлової та комерційної нерухомості, а саме ріелторів та агентів з нерухомості.

Особливості професії

Фахівці, які працюють у сфері нерухомого майна, надають послуги посередників при купівлі, продажу чи здачі в оренду об'єктів житлової та комерційної власності. Завдання ріелтора полягає у пошуку продавця, або покупця, який бажає, відповідно, продати або купити той чи інший об'єкт. Займаються такі фахівці та здаванням житла або офісного приміщення в оренду, або пошуком житла, що орендується, для клієнта. Великим попитом користується і купівля-продаж земельних ділянок. Щоб стати професіоналом у цій галузі, необхідно володіти набором певних якостей, а саме:

  • вмінням переконати клієнта;
  • стресостійкістю;
  • комунікабельністю;
  • вміти швидко навчатися нових знань у сфері юриспруденції, психології, маркетингу;
  • вміти правильно організовувати свій час і ставитись до роботи з усією відповідальністю.

Ось далеко не повний перелік характеристик професіонала – рієлтора. Агент або рієлтор може займатися лише пошуком об'єктів нерухомого майна та їх демонстрацією клієнту, або повністю супроводжувати угоду, надаючи, у тому числі, допомогу при оформленні правочину переходу права власності від одного власника до іншого.

Що відрізняє рієлтора та агента з нерухомості?

На перший погляд, назви цих професій звучать як синоніми. Схожий і функціонал у ріелторів та агентів. А тим часом існує суттєва різниця між такими фахівцями.
Агент з нерухомості зазвичай займається лише одним видом діяльності, як правило, це пошук клієнтів та показ об'єктів власності потенційним покупцям чи продавцям. Агент є найманим працівником у ріелторській конторі. Агентство, у цьому випадку, виступає у ролі юридичної особи, яка повинна мати ліцензію на надання ріелторських послуг. Статус агента з нерухомості вважається нижчим, ніж статус рієлтора, оскільки агент має обмежене коло посадових обов'язків та, відповідно, вузький спектр професійних знань.

Ріелтор - це досвідченіший спеціаліст на ринку нерухомого майна. Він є самодостатньою одиницею, яка залежить від будь-якого ріелторського агентства. Ріелтор – особа приватна. Щоб займатися ріелторською діяльністю, йому необхідно пройти кваліфікаційну атестацію та отримати відповідне свідоцтво. При цьому ріелтор може також працювати в агентстві. Досвідчений ріелтор поєднує у собі кілька функцій, надаючи комплекс послуг, зокрема юридичних, із супроводу угоди.

Коротко кажучи, агент з нерухомості – це початковий ступінь спеціаліста у сфері надання ріелторських послуг. А іменуватися ріелтором може лише фахівець зі стажем, який надає розширений комплекс послуг та має свідоцтво на право ведення ріелторської діяльності.

Раніше ми розповіли про важливі фактори, які допоможуть вибрати хорошого рієлтора.

Автор: Олександр Бєлов