14-12-2016

Секрет успіху в бізнесі від Джека Уелча - мінімізуйте керівництво

Джек Уелч

Коли каже такий авторитетний лідер, як Уелч, усі менеджери намагаються дослухатися до його слів. Він зумів привести свою компанію до грандіозного успіху.

Ця компанія, «Дженерал Електрик», була створена свого часу за допомогою Томаса Едісона, і в даний час займається будь-яким бізнесом: виробництво лампочок і авіадвигунів, залізничних складів і медичних систем, а також величезного асортименту товарів народного споживання. Мало які компанії в історії США мають таку ж багату історію, нерозривно переплетену з історією американського бізнесу.

Тому в усі часи від «Дженерал Електрик» діловий світ Америки очікує на показовий приклад у сфері управління. Завжди, коли в «Дженерал Електрик» виробляли новий стиль управління, багато компаній в Америці намагалися скопіювати цей стиль.

У 50-х роках ХХ століття бойовим кличем компанії була «децентралізація», і незабаром цей клич підхопили по всій Америці.

У 60-70-х роках "Дженерал Електрик" розрослася у величезну бюрократичну структуру, і цей процес також поширився по всій Америці.

Велч сильно обрізав вищу управлінську ланку «Дженерал Електрик», вийшовши на керівників виробничих галузей безпосередньо. Це було, як казав сам Джек Уелч, «видаленням зайвого прошарку».

Але цього виявилося замало. Щоб ще зігнати зайвого жирку з надто обрюзглої корпорації, він почав процес того, що згодом позначили терміном «реструктуризація». Він цілком звичайний у наш час, а в той момент Уелч був першопрохідником.

Тому Джек Велч радить - не давайте своїм людям можливості перекладати всі проблеми на ваші плечі. Нехай вони самі роблять потрібну справу. Крім того, слідкуйте за тим, щоб вони також не перекладали свої проблеми ще далі, на плечі підлеглих, як це люблять робити у сучасних бюрократичних суспільствах.

Найголовніше правило бізнесу – покладайтеся на своїх співробітників та надайте їм максимум свободи. Найкраще керівництво – мінімум керівництва!

Автор: Олександр Бєлов