14-07-2016

У торгових центрів багата історія

ТЦ Афіна в Одесі

Сьогодні жителям великих міст, щоб вибрати та купити, наприклад, верхній одяг, взуття, косметику, побутову техніку, а ще під час тривалого шопінгу та перекусити, а також на час походів магазинами чимось зайняти своїх дітей, щоб вони не втомилися та не розкапризувалися, немає необхідності бути одразу в кількох місцях одночасно.

Сучасні торгові центри - це не тільки величезна багатоповерхова будівля, де зосереджені безліч магазинів і павільйонів в одному місці, в яких можна придбати різні товари на будь-який смак, але також можна чудово відпочити і провести час в розташованих тут кінотеатрах, ресторанах, барах і казино .

Існує кілька досить суперечливих версій виникнення перших історія торгових центрів. Одні джерела стверджують, що вперше вони з'явилися в Сполучених штатах приблизно на початку XX століття, інші пишуть про їхнє раннє будівництво в Європі, саме в Парижі. Останні називають часи появи цих великих центрів торгівлі середину XIX століття.

Але якщо уважно розглядати історичні факти, можна знайти існування таких торгових об'єктів ще Стародавньому Римі, які можна цілком класифікувати як магазини, що нагадують сучасні ТЦ.

Але перш ніж сперечатися, до якого часу віднести появу перших торгових центрів слід визначитися, що вважається ТЦ.

Якщо спробувати дати певне визначення торговельного центру, то кажучи досить грубою мовою, виходить, що це група окремих організацій роздрібної торгівлі, які розташовуються в одному великому будинку, тобто під одним дахом, та їх торгівельна діяльність здійснюється і управляється єдиним керівництвом.

Виходячи з цього і великі магазини XX століття США, і європейські магазини XIX століття, і навіть Давньоримські магазини можна назвати прообразами сучасних торгових центрів.

Підготував: Олександр Бєлов