14-04-2016

Орендні ставки на столичному ринку офісної нерухомості знижуються

У першому кварталі 2016 року максимальна ставка оренди на столичному ринку якісної офісної нерухомості знизилася на 4,5% і становила 28 дол. за кв. м. на місяць. Зниження було викликане валютними коливаннями та тиском з боку орендарів на орендодавців. Про це повідомили у компанії JLL.

Динаміка максимальної орендної ставки на офісному ринку Києва

«Доходи більшості компаній формуються у національній валюті, а послаблення гривні підвищило їхню чутливість до валютних ризиків. Тому орендарі змушені оптимізувати витрати та насамперед знижувати витрати, номіновані у валюті, у тому числі орендну плату. З урахуванням поточного високого обсягу вакантних площ, девелопери все частіше готові йти орендарям на поступки», – коментує Олександра Глобіна, керівник відділу офісних площ компанії JLL (Україна).

Зниження орендних ставок та можливість досягнення індивідуальних домовленостей з орендодавцями утримують попит на офісні приміщення у позитивному тренді. За результатами першого кварталу 2016 року загальний обсяг угод становив 38,5 тис. кв. м., що на 43% перевищило результат аналогічного періоду минулого року.

«Тенденція другої половини минулого року до зростання кількості переїздів залишається актуальною і сьогодні, – додає Олександра Глобіна. – Низькі ставки, довгі орендні канікули, готовність девелоперів йти на поступки, зокрема частково компенсувати витрати на оздоблення офісу, створюють сприятливу атмосферу для орендарів, надаючи можливість покращити як комерційні, так і якісні умови розміщення шляхом переїзду».

У першому кварталі найбільшу кількість офісних площ орендували виробничі компанії, переважно фармацевтичні, та гравці IT-сфери; кожен із цих сегментів становив по 31% у сукупному обсязі попиту. Варто також відзначити високу активність міжнародних недержавних організацій на початку 2016 року (18%).

Структура попиту офісні площі за типами орендарів

Підготував: Олександр Бєлов