14-01-2016

У 2015 році обсяг інвестицій у торговельну нерухомість ЦСЄ досяг історичного максимуму

Прага, Чехія

У 2015 році обсяг інвестицій у державах ЦСЄ (за винятком Росії) досяг історичного максимуму – понад 9,55 млрд євро, збільшившись у річному обчисленні на 19%. Особливо хороші показники відзначені в Чехії та Польщі, де обсяги інвестицій досягли 2,7 та 4 млрд євро відповідно.

Більшість держав ЦСЄ успішно завершили 2015 рік. Значне зростання обсягу угод зафіксовано в Чехії, Угорщині, Польщі та Сербії.

Чудові показники 2015 року зумовлені підвищеною увагою до якісної торгової нерухомості, що спостерігається з 2013–2014 років. Вперше частку торговельної нерухомості припало 43% від загального обсягу інвестицій на ринку ЦСЄ. У річному обчисленні такий приріст є дуже суттєвим (понад 160%) і базується на низці масштабних інвестиційних контрактів з великими першокласними торговими центрами в Чехії та Польщі.

Обсяг інвестицій в основні держави ЦСЄ (Чехія, Угорщина, Польща, Словаччина та Румунія) досяг у 2015 році 8,4 млрд євро, що на 14% вище за показник 2014 року і суттєво вище за прогнозний показник. Значна результативність Польщі свідчить про стрімке зростання та стабільність макроекономіки цієї держави. У Чехії зростання відновилося завдяки двом великим інвестиційним контрактам, укладеним у 2015 році.

Обсяг інвестицій в Угорщині зріс у річному вирахуванні на 42%. У 2016 році передбачається подальше збільшення, оскільки інвестори демонструють дедалі більшу зацікавленість до її ринку. Не виключені угоди у секторі роздрібної торгівлі, у якому у низці областей зазначено двозначне зростання обороту. Спад обсягу інвестицій у Румунії слід розглядати в контексті несподівано значних результатів у 2014 році, значною мірою обумовлених однією великою угодою. Якщо виключити цей ефект, Румунія показала непогані результати відповідно до очікувань. Заглядаючи у майбутнє, можна стверджувати, що Румунія та Словаччина приречені на успіх завдяки підвищеному інтересу інвесторів. Великі угоди очікуються у Сербії, Хорватії та Словенії, оскільки інвестори прагнуть встановити свою присутність на цих ринках.

Гійс Кломп, директор відділу інвестицій у регіоні ЦСЄ, прокоментував:

«Цього року ми спостерігали надходження великих інвестицій у регіон: європейські інвестори намагаються скористатися щодо високої прибутковістю та якістю об'єктів, доступних на ринку. Ми очікуємо, що у 2016 році ця тенденція збережеться, оскільки у Центральній та Східній Європі створено всі умови для сильного економічного зростання, прибутковість є відносно високою порівняно із Західною Європою, а банки виявляють все більший інтерес до фінансування проектів у регіоні. Крім того, існує ще один важливий фактор, який сприятиме зміцненню інтересу – а саме значне зростання роздрібних продажів у регіоні. Ми також очікуємо на диверсифікацію складу інвесторів, оскільки азіатські інвестори прагнуть нарощувати свою присутність у цьому регіоні».

За матеріалами CBRE.