21-07-2011

Нових офісних приміщень стає більше

вхід до офісу

Загальний обсяг нових офісних приміщень, введених в експлуатацію у Києві протягом першої половини 2011 року, становив близько 44 760 кв.м, що на 53% перевищує показник відповідного періоду у 2010 році. Про це йдеться в огляді компанії DTZ, текст якого має ЛІГАБізнесІнформ.

Наприкінці другого кварталу 2011 року загальний обсяг офісних приміщень у Києві становив близько 1 163 455 кв. м без урахування площ державних установ та офісних будівель, збудованих компаніями для власних потреб.

Протягом першого півріччя 2011 року на ринку офісної нерухомості Києва не відбулося значних змін. Цей ринок залишається структурно ненасиченим з погляду загального обсягу приміщень, різновиду форматів та якості об'єктів, що оперують (Графік 2).

Загальний обсяг офісних приміщень у Києві та інших столицях країн Центральної та Східної Європи

З п'яти офісних будівель, які були введені в експлуатацію в першому півріччі 2011 року, в бізнес-центрі Ріальто загальною площею 15 000 кв.м, що орендується, рівень заповнюваності досяг 27%, а в офісній будівлі на Кловському узвозі, 7а, окремі офісні приміщення були продані численним власникам. "Водночас власники решти офісних будівель, виведених на ринок у першій половині 2011 року, зазнають труднощів у залученні орендарів, в основному, у зв'язку з невисокою якістю своїх об'єктів", - йдеться в огляді.

За оцінками DTZ, нова пропозиція в сегменті офісної нерухомості в Києві у другому півріччі 2011 року, швидше за все, становитиме близько 22 000 кв. м і буде представлено кількома невеликими офісними будинками.

"З високою ймовірністю, введення в експлуатацію ряду великих об'єктів офісної нерухомості, що спочатку плануються до відкриття в Києві в 2011 році, буде перенесено на 2012 рік", - зазначають аналітики.

Підготував: Олександр Бєлов