14-08-2018

Інвестиції у малий бізнес

Фінанси

Багато хто хоче стати власниками невеликого бізнесу. Але найчастіше для здійснення цієї мрії бракує коштів.

Банки неохоче співпрацюють із майбутніми підприємцями, які не мають приміщень та фінансів на придбання основних засобів. Крім того, відсотки у кредитних установах великі. У таких ситуаціях доводиться шукати приватних інвесторів.

Як правильно вкластися в малий бізнес

У найрозвиненіших країнах малий бізнес є основою економіки. У нашій країні цій сфері донедавна приділялося мало уваги. Зараз у регіональних центрах відкриваються фірми для допомоги у створенні бізнес-планів, оформленні документів та залученні інвестицій.

Вкладення в новий проект або діючий бізнес можуть принести хороший прибуток, якщо підійти до цього процесу грамотно. Головне – мінімізувати ризики. Адже якщо бізнесмен виявиться банкрутом, неможливо буде не те що отримати прибуток, а й повернути свої кошти.

Перш ніж надавати комусь свої заощадження, слід ретельно вивчити бізнес-план для малого бізнесу

Найкраще для його оцінки звернутися до фахівця, який здатний зробити аналіз та оцінити бізнес-ідею, обсяг витрат, етапи розвитку, грошові потоки, ймовірний прибуток.

Умови інвестування

Здебільшого приватні інвестори вкладаються у чужий бізнес етапі формування початкового капіталу. Тобто юридично інвестори володіють частиною нового бізнесу. Це означає, що вони мають певні права. Основне право – отримати певний відсоток від прибутку.

Далі все залежить від того, якою мірою інвестор готовий брати участь у веденні бізнесу. Якщо брати участь в управлінні бізнесом не хочеться, оптимальним варіантом є придбання активів (будівель, обладнання, техніки, франшизи). Цей варіант, який називають пасивним інвестуванням, приватні вкладники віддають перевагу при співпраці з новими підприємствами. Прибуток – плата за використання активів.

Якщо інвестор планує брати участь в управлінні та контролювати грошові потоки, то це слід обумовити ще перед тим, як вкладати кошти. У цьому вся варіанті інвестор отримує відсоток прибутку, але має постійно контролювати всю документацію, зокрема бухгалтерську звітність.

Інвестиції в чужий бізнес можуть бути дуже ефективними, якщо угода оформлена правильно і вкладник упевнений, що бізнесмен дотримуватиметься всіх початкових домовленостей.

Автор: Олександр Бєлов