04-05-2011

Як продати будинок та земельну ділянку без кадастрового номера

хата

Таке питання часто ставлять покупці, яким пропонується придбати нерухомість, яка є домоволодінням.

У поняття домоволодіння входить, як правило, житловий будинок з господарськими спорудами та земельна ділянка. Останній може бути розділений на дві частини – перша служить обслуговування житлового будинку та господарських будівель, а друга частина це фактично город. Проте особливо у передмісті, городу може і не бути, але ділянка для обслуговування житлового будинку та господарських будівель є.

Відповідно до ст. 377 Цивільного кодексу України (ДКУ) розмір земельної ділянки та кадастровий номер є суттєвими умовами договору, що передбачає перехід права власності на земельну ділянку, що є предметом договору.

Не виключена ситуація, що право власності на земельну ділянку підтверджується державним актом, виданим до 2002 року. У таких актах не було кадастрового номера. Отже, щоб виконати вимоги ст. 337 ЦКУ власник має отримати відомості про кадастровий номер додатково.

Для повного розуміння необхідності вказівки у договорі кадастрового номера ще раз звернемо увагу, що це є істотною умовою договору.

Відповідно до ст. 638 ЦКУ договір вважається укладеним, якщо сторони домовилися за усією істотною умовою. А до суттєвої умови належить і ті, що визначені законодавством для такого виду договорів. У нашому випадку істотна умова, яка має бути присутня в договорі, це кадастровий номер земельної ділянки.

Виходячи із суті питання, яке задають потенційні покупці, ставати зрозумілим, що в окремих випадках хтось готовий укладати договір, незважаючи на вимогу закону. Більше того, існує думка, що можна навіть домовитися з нотаріусом, який оформляє таку угоду.

Може це має місце. Але, у разі правові наслідки настають незалежно від цього, хто про що домовився.

Як випливає із змісту ст. 638 ЦКУ та практики договір, у якому відсутні суттєві умови, є неукладеним.

Більше того, при подальшій роботі з реєстрації права власності на земельну ділянку, особі, яка вважає себе новим власником, буде відмовлено у реєстрації.

Підготував: Олександр Бєлов