13-08-2020

Кількість угод злиття та поглинання в Україні знизилася на 43%

час гроші

У I півріччі 2020 року в Україні було укладено 25 угод M&A (злиття та поглинання), що на 43% менше, ніж аналогічний показник минулого року. У порівнянні з 2015 роком вартість угод впала на 79% до 159 млн. доларів.

На глобальному ринку M&A у I півріччі 2020 року кількість угод скоротилася на 32%, а їхня вартість – на 53% до 0,9 трлн доларів. Такі результати дослідження KPMG в Україні "Радар M&A в Україні за перше півріччя 2020 року".

Переважна більшість операцій на ринку M&A склала угоди з українськими інвесторами. Проте іноземні інвестори й досі залишаються активними над ринком. Серед найбільших угод – придбання компанією DP World контейнерного терміналу ТІС, а також бельгійським виробником проммінералів Sibelco – Український глиновидобувних компаній ТОВ «ЄВРОМІНЕРАЛ України» та ЗАТ «Курдюмівський завод кислототривких виробів».

Загалом, як і минулого року, у центрі уваги інвесторів у І півріччі 2020 року знаходилися сільське господарство, нерухомість, транспорт та інфраструктура, інновації та нові технології, на які разом припадає 91% вартості всіх укладених угод.

Світлана Щербатюк, лідер супровід корпоративних транзакцій КPMG в Україні:

«У другій половині 2020 року активність на ринку M&A залишатиметься невисокою, оскільки покупці та продавці зосереджені на збереженні свого бізнесу та уникненні руйнівних наслідків пандемії. В Україні падіння ВВП очікується на рівні 8%, і ринок M&A, природно, зазнаватиме впливу погіршення ситуації в економіці. Проте загалом наші очікування у середньостроковій перспективі залишаються оптимістичними».

Серед умов, які впливають на відновлення ринку M&A в Україні, з одного боку, стратегічне територіальне розташування між Європою, Близьким Сходом та Азією, що дозволяє використовувати цю перевагу у боротьбі за нові ланцюги постачання на глобальному ринку. З іншого, привабливі високоосвічена та конкурентна робоча сила, безліч привабливих об'єктів для інвестицій у приватному секторі та зростаючі можливості для бізнесу через створення державно-приватного партнерства та приватизації.

Позитивним фактором є також висока стійкість ринку M&A в економічних кризах. Після фінансового спаду в 2013-2014 роках, коли падіння кількості угод з M&A становило 67% за два роки, ринок відновився, і кількість угод у наступні чотири роки зросла в середньому на 22% на рік.

Позитивний вплив на ринок також слід очікувати з огляду на вжиті урядом України заходи для підтримки реальної економіки та зміцнення макрофінансової стабільності країни. Ключовими з них є зменшення облікової ставки, укладання угоди з ЄБРР про валютний своп на суму 500 млн доларів та попередня домовленість із МВФ про програму Stand-by у розмірі 5 млрд доларів. Було призупинено штрафні санкції за порушення податкового законодавства та введено мораторій на податковий аудит та податкові перевірки.

Через зміни у поведінці споживачів, ймовірно поширення переходу на дистанційну роботу та перенесення ланцюгів поставок ближче до своїх кордонів країн. Ми побачимо структурні зміни у бізнес-моделях, які рухають процесами M&A. Залежно від тривалості та глибини економічного спаду, ми також очікуємо на помітне зростання транзакцій з проблемними активами, у тому числі у малому та середньому бізнесі України, який, незважаючи на історично низьку базову процентну ставку, все ще не має доступу до адекватних джерел фінансування.

Нагадаємо, на думку керівника департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Ростислава Симонова, злиття і поглинання може бути ефективно використано для управління бізнесом та відіграють важливу роль у глобальному бізнесі.

Підготував: Олександр Бєлов