13-05-2019

Нові ДСП: поривів вітру не буде

порив вітру

У нових ДСП «Висотні будівлі та комплекси» прописано необхідність проведення нових аеродинамічних випробувань, які сприятимуть підвищенню пішохідної комфортності. Це обов'язкове проведення аеродинамічного обдування моделі нової висотної будівлі та навколишніх будівель та споруд. Це дозволить контролювати і за необхідності зменшувати пориви вітру у висотній забудові ще на етапі проектування.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе:

«Коли у забудові зводиться новий висотний будинок, то концентрація вітрових потоків значно підвищується. Велика швидкість вітру може негативно впливати на навколишні будинки та людей, викликати потужні вихори і цим ускладнювати навіть рух звичайних перехожих. Крім того, такий сильний вітер може порушувати роботу вентиляції та системи опалення в навколишніх будинках. У нових ДБН «Висотні будинки та комплекси» ми запроваджуємо європейські вимоги до проектування висотних будівель. Зокрема, зобов'язуємо проектувальників проводити аеродинамічний обдув моделі всієї навколишньої забудови, а не лише найвисотнішого будинку, який проектується, як це робиться зараз. Такі зміни дозволять контролювати пориви вітру, які можуть виникати у кварталі чи мікрорайоні внаслідок нового висотного будівництва, та у разі потреби здійснювати відповідні заходи для їх зменшення».

Парцхаладзе пояснив, що аеродинамічний обдув моделі всієї забудови дозволяє виявити можливий негативний вплив вітру від нового висотного будівництва на існуючі будівлі та споруди та у разі потреби - обов'язково вжити відповідних заходів для зменшення швидкості його поривів ще на етапі проектування. Наприклад, шляхом влаштування спеціального покриття на фасаді, яке гальмуватиме значні вітрові потоки. Наприклад, так зробили у Гонконгу, де на фасаді нової висотної будівлі встановили спеціальні частинки, які за своїм виглядом нагадують луску та дозволяють гасити сильний вітер за рахунок застосування ефективних конструктивних рішень.

Нові ДСП В.2.2-24: 20ХХ «Висотні будівлі та комплекси» розроблено ДП «Науково-дослідний інститут будівельного виробництва» на заміну діючого зараз ДСП В.2.2-24-2009 «Проектування висотних житлових та громадських будівель». Нові норми вже затверджені та будуть опубліковані найближчим часом, після чого орієнтовно через 3 місяці набудуть чинності.

Державні будівельні норми (ДСП) - обов'язкові для виконання нормативні акти, що використовуються при проектуванні нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Раніше Лев Парцхаладзе повідомив про відміну дозволу на перепланування всіх житлових та нежитлових об'єктів без втручання в огороджувальні/несучі конструкції та інженерні системи загального користування.

Підготував: Олександр Бєлов