20-04-2013

Якого обману варто побоюватись від забудовника?

житлові будинки

Ми звикли думати, що більшість обману, при покупці житла, існує саме на вторинному ринку. Однак первинний ринок також рясніє угодами, в результаті яких ви можете залишитися ні з чим. Розглянемо кілька прикладів, коли придбання житла на первинному ринку може стати для вас "небезпечною угодою".

Перш за все, якщо ви вирішили стати учасником пайового будівництва, то варто пам'ятати, що найкращим варіантом, що зберігає ваші кошти і захищає ваші права - це укладення договору пайової участі в будівництві. Тоді як великий і відомий забудовник може запропонувати вам укласти попередній договір купівлі-продажу. При цьому ви не зобов'язані нічого платити забудовнику, але для того, щоб отримати з вас кошти, вам запропонують укласти договір на придбання векселів на вартість квартири. І тут вся краса в тому, що ці векселі нічого не варті, і ви не можете бути власником придбаного житла. А тому ви цілком і повністю підпадаєте за забудовника, який може і забути про вас. Але якщо справу з забудовником ще якось можна вирішити і повернути собі квартиру, то у випадку, якщо житло купувалося через сторонні організації, у разі ви не отримаєте нічого.

Продаж додаткових послуг забудовником – ще один спосіб заробити на наївних покупцях. До так званих додаткових послуг входять послуги з оформлення угоди, оформлення документів на власність, страхування житла. Причому забудовник може відмовити у підписанні основного договору, якщо ви не захочете оплатити додаткові послуги.

Досить поширеним обманом на первинному ринку є укладання договорів інші юридичні особи. Так, наприклад, забудовник продає квартири самостійно, але угода оформляється на іншу юрособу, яка жодного відношення до забудовника не має. Тому, перш ніж підписувати такий договір, задумайтеся, а чи потрібні вам проблеми?

Нерідко на ринку первинного житла можна зіткнутися з такою формою обману: забудовник продає житло третім особам, ті своєю чергою перепродують права ще третім особам, а далі забудовник продає вже продані квартири самостійно, спираючись на припинення раніше укладених договорів. В результаті два претенденти на житло та жодної можливості повернути свої гроші.

Найчастіше забудовники продають власність, що належить іншому правовласнику. Таким чином, на початку будівництва підписується угода з адміністрацією, якою забудовник зобов'язаний надати певну площу. Але трапилася, наприклад, криза, і щоб не заморожувати будівництво, забудовник продає цю площу пайовикам. А після закінчення будівництва з'ясовується, що пайовик не має жодних прав на придбане житло.

Існує також обман у термінах здавання будівництва. Так під час укладання попереднього договору купівлі-продажу, зазвичай, терміни здачі вказуються дуже невизначено, або зовсім не вказуються. Таким чином, ви можете чекати вселення у свою квартиру дуже довго.

Взагалі існує безліч способів обдурити покупців. Тому, якщо ви всерйоз задумалися придбати власні квадратні метри, то ретельніше вибирайте забудовників і уважніше вивчайте договори, які підписуєте. А якщо у вас є можливість, проконсультуйтеся з юристом, щоб напевно уникнути можливих ризиків.

Автор: Олександр Бєлов