13-01-2020

Чи варто купувати дорогий офіс?

дорогий офіс

Дорогі офісні приміщення чудово виглядають на знімках і рекламних буклетах, а також вселяють оптимізм, але насправді далеко не завжди такі види нерухомості призводять до великих бізнес-досягнень або можливості їхньої теоретичної появи, на що сподіваються власники бізнесу.

Як правило, дорогий офіс купується тоді, коли для компанії стає важливим продемонструвати свої можливості та досягнення, коли це частина іміджу, важлива складова демонстрації своїх можливостей та становища на ринку. Однак для інвестора та майбутнього власника елітного офісного приміщення виникає досить багато питань, пов'язаних з тим, яким чином можна оцінити офіс, який даватиме потрібний ефект, і той, що купувати не варто?

3 способи оцінки

1. У першу чергу, дорога офісна нерухомість часто продається набагато дорожче за свою реальну ринкову вартість, вона отримує націнку «за повітря». Справді, реальна оцінка офісу може відбуватися за якістю розміщення, інфраструктури та будівельних матеріалів. Велику роль також грає планування. Якщо все це на достатній висоті - потрібно, щоб таке приміщення за ціною відповідало середній вартості аналогічних приміщень на ринку, хоча дуже часто його намагатимуться продати в 1,5 - 2,2 рази дорожче в середньому по країні. Купувати таке переоцінене «житло для офісу» немає сенсу. Краще взяти умови простіші, але без претензій.

2. Якщо нерухомість для офісу дійсно хороша, дуже важливе планування, деталі роботи дизайнера, архітектора будівлі та приміщення. Це важливо переважно для тих компаній, які на постійній основі працюють вже з дуже великими грошима або проектами, і мають багато можливостей. Гарний вигляд, стильний дизайн тут не дрібниця. Якість організації внутрішнього простору офісу прямо позначається як його роботи, і це слід розуміти дуже глибоко. Однак для інвестора, який хоче подібне приміщення продати, потрібна допомога правильного продавця, здатного ефективно запропонувати та знайти покупця для такого офісу.

3. Ще один найважливіший момент при покупці дорогого офісного приміщення – щоб отримати максимум від офісу, має бути відмінна інфраструктура. Це критично важливо, тому що дає можливість отримати більше за менші гроші. Якщо офіс для зустрічей та проведення переговорів, то, наприклад, під'їзд до нього більш ніж критичний.

Раніше ми опублікували статтю про те, як грамотно шукати офісне приміщення і чому варто звертатися до спеціалізованої агенції.

Автор: Олександр Бєлов