12-05-2016

Рекордні обсяги інвестицій у індустріальний сектор комерційної нерухомості Європи

індустріальний сектор

У першому кварталі 2016 року обсяг інвестицій у європейську нерухомість становив €50,7 млрд. Обсяг інвестицій у I кварталі 2016 року, значно перевищив середній за 10 років рівень (€43 млрд), поступившись лише показникам за перші квартали 2007 та 2015 років.

Хороші квартальні показники відзначені у Фінляндії, Нідерландах, Португалії, Бельгії та Росії. У Фінляндії квартальний результат (€ 1,8 млрд) став найкращим за період із першого кварталу 2008 року, перевищивши результат першого кварталу 2015 року на 21,4%. Обсяг інвестицій у Нідерландах склав €2,1 млрд, що на 75% вище за результат аналогічного періоду 2015 року. У Португалії та Бельгії також відзначено значний приріст інвестицій – на 15,8 та 31% у річному обчисленні відповідно. У Росії спостерігається пожвавлення ринку після кількох років затишшя: обсяг інвестицій у I кварталі 2016 року зріс у річному обчисленні на 177% завдяки, перш за все, активності російських покупців, залучених привабливими цінами та орендними ставками, які, вочевидь, припинили падіння.

Ціла низка факторів, серед яких волатильність фондового ринку та дефіцит пропозиції висококласних активів, зумовили деяке скорочення інвестицій у Франції та Німеччині, а також у Великій Британії, де до названих факторів додалася невизначеність навколо можливого виходу країни з ЄС.

У розрізі окремих секторів обсяг інвестицій в індустріальну нерухомість склав €5,8 млрд, що стало кращим результатом першого кварталу за всю історію спостережень, і перевищив показник першого кварталу 2015 року на 57%. Порівняно з іншими секторами, інвестиції в індустріальні активи становили у першому кварталі 11,5% від загального обсягу інвестицій у європейську комерційну нерухомість. Це майже вдвічі перевищує показник аналогічного періоду 2015 року (6%).

Джонатан Халл, директор відділу ринків капіталу в регіоні Європи, Близького Сходу та Африки, CBRE, прокоментував це так:

Європейська комерційна нерухомість продовжує користуватися великою популярністю, незважаючи на макроекономічну невизначеність на деяких ринках. З іншого боку, зберігається великий капітал як регіональний, і міжнародний, який прагне вийти цей ринок. Переважаючий тренд менший за опортуністичний порівняно з попередніми кварталами, а попит значною мірою зосереджений на ключових активах з якісною прибутковістю».

За матеріалами CBRE.