12-09-2018

Топ-10 перешкод для іноземних інвестицій в Україні

перешкода

Корупція та недовіра до судової системи вже третій рік поспіль очолюють рейтинг головних перешкод для іноземних інвесторів в Україні.

Про це повідомляється на сайті Європейської Бізнес Асоціації.

У 2018 році третьою за важливістю перешкодою інвестори назвали нестабільну фінансову систему та курс національної валюти. А також запобіжними для інвестицій опитані назвали обтяжливе та мінливе законодавство, репресивні дії правоохоронних органів та обмеження на рух капіталу та валютні операції.

Про це свідчать результати традиційного опитування іноземних інвесторів про перешкоди та бар'єри, що заважають залученню капіталу в Україні, яке провели Dragon Capital, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) та Центр економічної стратегії (ЦЕС) у серпні-вересні 2018 року.

Нестабільність фінансової системи та курсу національної валюти (інвестори оцінили її на 5,9 балів із 10 можливих) піднялася у 2018 році на 2 ступені. Це є наслідком тривалої невизначеності з перспективами подальшої співпраці з головним кредитором країни – Міжнародним валютним фондом та значними виплатами за зовнішніми боргами, які має здійснити Україна найближчим часом.

Водночас військовий конфлікт із Росією (5,4 бали) дедалі менше хвилює інвесторів. Принаймні протягом 2018 року спостерігалося загасання активних військових дій, а інформація про бойові втрати поступово знижувала свою присутність в інформаційному порядку денному.

Десять головних перешкод для іноземних інвестицій

  1. Широко поширена корупція.
  2. Недовіра до судової системи.
  3. Нестабільна валюта та фінансова система.
  4. Монополізація ринків та захоплення влади олігархами.
  5. Військовий конфлікт із Росією.
  6. Обтяжливе та мінливе законодавство.
  7. Репресивні дії правоохоронних органів
  8. Обмеження на рух капіталу та валютні операції.
  9. Складне податкове адміністрування.
  10. Пожвавлення трудової міграції з Україною.

Раніше повідомлялося про те, що Україна посідає останнє місце в Європі та 150 у світі в індексі економічної свободи.

Підготував: Олександр Бєлов