12-06-2013

З короткостроковою орендою житла борються у всьому світі

захід сонця над містом

По всьому світу розглядаються законопроекти, що вводять обмеження на короткострокову оренду житла. Власники такого житла — переважно приватні особи — одержують дохід, але не сплачують податки.

Сан-Франциско став одним із перших міст, влада якого запропонувала податок для орендодавців-аматорів: крім прибуткового податку, приватників можуть зобов'язати сплачувати той же готельний збір у розмірі 14%, який діє для великих мереж на кшталт Hilton та Marriott.

21 травня 2013 року влада Нью-Йорка оштрафувала на 2 400 доларів Найджела Уоррена за те, що той здавав квартиру на три дні. Справа в тому, що у цьому місті з 2011 року заборонено пропонувати в оренду приватні будинки та апартаменти менш ніж на 30 днів. Це вважається порушенням закону про готелі.

У Новому Орлеані теж діє схоже обмеження: без туристичної ліцензії заборонено здавати житло менш ніж на 60 днів у Французькому кварталі та менш ніж на 30 днів у решті міста.

У деяких кварталах Берліна теж заборонено здавати житло менш як на місяць.

Влада Амстердама збирається відстежувати власників нерухомості, для яких оренда є основним джерелом доходу.

У Парижі мерія вже подала позови на власників, котрі регулярно здають нерухомість туристам. У французькій столиці дозволено здавати під час відпусток будинки та квартири, які є основним місцем проживання, але заборонено без дозволу мерії пропонувати в оренду друге житло для отримання постійного доходу.

У Барселоні та Гамбурзі також обговорюються обмеження на тривалість короткострокової оренди. Влада побоюється, що інвестори скуплять цілі будівлі тільки для того, щоб здавати квартири туристам, і це призведе до нестачі та подорожчання нерухомості для мешканців цих міст.

За матеріалами Траніо.