12-01-2018

Хто допоможе розпочати свій бізнес із нуля в Україні?

монети на тлі годинника

Якщо ви дійшли думки, що бути офісним рабом – мрія недосвідчених студентів та початківців, але явно не те, чим хотілося б заробляти на життя і залежати від думки та настрою одного «дядька», тоді, мабуть, настав час розпочати свою справу.

І, звичайно, це має бути саме тим, чим ви любите займатися. Звісно, ​​кожному своє. Хтось дереться кар'єрними сходами, хтось задоволений своїм кабінетом та роботою і більше нічого не хоче, інші люблять копати чи помсти, але ми поговоримо про людей, які хочуть бути господарями свого життя та відповідати самостійно на те, що вони роблять.

Багато ідей бізнесу з нуля в Україні сприймається, скажімо так, флегматично. Лише минулого року у рейтингу країн, у яких найзручніше відкрити нову справу, Україна пересунулася з останнього місця на передостаннє. На першому, кому цікаво, стоїть Сінгапур, на другому – Китай. Однак це не привід засмучуватися. Якщо те, що ти робиш, комусь потрібне, за це готові платити. А боятися конкурентів, на думку фахівців у дослідженні розвитку бізнесу, безглуздо. Конкуренція – це природний двигун прогресу і цілком нормально, що конкуренти будуть завжди.

Допомогти стартувати бізнесу з нуля в Україні можуть допомогти венчурні фонди, або, іншими словами, «бізнес-ангели». Вони по суті просто дають гроші на починання так званим стартаперам, на конкурсній основі. До речі є сайт фонду, де можна взяти участь у конкурсі, заповнивши відповідну анкету. Не чекайте, що вам дадуть зелене світло, якщо проект має рентабельність менше ніж 40% річних. Зрозуміло, що проекти з високим прибутком, нові ідеї та інновації будуть завжди мати перевагу.

Прогнози самої асоціації інвесторів свідчать про зростання кількості подібних фондів в Україні. Але тут ще великі юридичні ризики на відміну Заходу і Росії, де такі фонди всіляко підтримуються, зокрема законодавчо. Україна в цьому плані все ще відстає, тому й умови інвестування жорсткіші. Це, своєю чергою, відлякує авторів проектів.

Українські бізнесмени-початківці, у яких ідеї бізнесу з нуля не отримали розвитку, можуть не обмежувати пошуки саме кордонами України, їх безліч і за межами України. На передбачуваного інвестора можна вийти через асоціацію «Приватних інвесторів України», що входить до EBAN.

Автор: Олександр Бєлов