11-01-2018

Якими мають бути офіси у 2018 році

офіси

Офіси мають стати якісними, гнучкими та відповідати запитам орендарів.

Основні тенденції на ринку офісної нерухомості

1. Попит на коворкінги зростатиме.

Невеликі компанії, що орендували квартири під офіс чи приміщення у непрофесійних будинках, переорієнтуються на якісні пропозиції коворкінг-центрів. Найбільш численна категорія споживачів коворкінгів – стартапери та представники сфери IT.

2. Подальше зростання ринку гнучких офісів (flex-office).

Протягом останніх 10 років світовий ринок гнучких офісів щорічно зростав у середньому на 13% на рік.

53% українців воліли б змінити місце роботи на користь гнучкіших умов праці. 66% вважають, що гнучкий графік дозволяє підлаштовувати місце роботи та робоче навантаження під свої потреби.

Тенденція розвитку flex-office посилюватиметься, особливо на тлі переходу людей на гнучкий графік роботи

3. Подальше використання цифрових технологій.

Сучасний офіс сьогодні – це набір цифрових інструментів та технологій, які допомагають оптимізувати робочий процес.

Робочі столи вже мають можливість розпізнавати співробітника за столом – достатньо лише покласти мобільний телефон у зону зарядки на столі. Офіси для переговорів резервуються за допомогою мобільних програм. Також за допомогою цифрових технологій можна відстежувати активність співробітників.

4. Підвищення рівня обслуговування орендарів.

Орендарі вже сьогодні вимагають від бізнес-центру якісного сервісу, починаючи від інфраструктури та закінчуючи креативними рішеннями.

Бізнес-центри мають надавати не лише площі, а й послуги. Поки що такий похід ще розвивається, а таких офісів ще недостатньо.

5. Орендарі зацікавлені у «зелених» офісах.

Стандарти BREEAM та LEED стають трендом для проектування офісних будівель. «Зелена» сертифікація дає орендарям упевненість у якісних архітектурних та інженерних рішеннях.

Проте сертифікація за зеленими стандартами є відносно новим трендом на ринку офісної нерухомості України.

6. Функціональний офіс – місце мотивації та збільшення продуктивності.

Робочий процес в офісі може мотивувати співробітників на розвиток творчості та збільшення продуктивності. Офіс майбутнього складатиметься з мультифункціональних зон, практичних для взаємодії, обміну ідеями, командного навчання.

Сучасний офіс – комбінації відкритих просторів із виділенням окремих закритих зон. У такому офісі зручно обмінюватися інформацією, працювати в команді, а якщо потрібно зосередитися, має бути можливість усамітнитися.

Прогноз

Попит на якісні офіси зростатиме, і це призведе до зниження вакантності та підвищення орендних ставок до 10%. А найактивнішими споживачами якісних офісних приміщень залишаться компанії сфери інформаційних технологій, фінансів та FMCG.

За матеріалами Property Times.