10-05-2016

Купівля готового бізнесу: угода, оцінка та перевірка

бланк оцінки

Універсальної загальної інструкції оцінки, що підходить для будь-якого бізнесу, немає – аналіз кожної організації необхідно проводити в індивідуальному порядку. Але стандартні параметри, які важливо враховувати, все ж таки є:

  1. При ознайомленні з пропозицією ви повинні подивитися детальний опис бізнесу, що включає його структурну частину і фінансову модель (як правило, власник або його представник проводить презентацію компанії).
  2. Не вносячи задатку, ви маєте можливість ознайомитися з наступним пакетом документації: установчі документи, список майна, список залишків товару, договір на оренду приміщення, баланс за минулий рік, що містить інформацію про прибуток та втрати.
  3. Уважно перевірте наявність інформації щодо управлінської звітності фірми та звіти бухгалтера за останні 3 роки.
  4. Повинна бути детальна інформація щодо співробітників, їх трудової діяльності, посадові інструкції.
  5. Звіти, де вказані дані щодо інвентаризації.
  6. Документація, за допомогою якої можна буде провести нову інвентаризацію разом.
  7. Документація, що підтверджує відсутність підприємства боргів.
  8. Перевірте, щоб усі деталі угоди були чітко та детально розписані.

Якщо раптом при ознайомлення з готовим бізнесом вам не дають меморандум, документи з описом активів, звітність, пропонують оцінити все на око, підписати договір, сплатити завдаток і тільки після цього все перевірити, рекомендується угоду відкласти або відмовитися від неї. Оскільки без детальної інформації та оцінки ви не зможете позначити в договорі важливих умов, що захищають вас. А усвідомлювати, що в договорі не прописано значної частини ваших ризиків вже після підписання та часткової оплати, означає махати кулаками після бійки. Будьте пильні, уважні і виключіть зі своїх дій будь-який поспіх.

Найкращим варіантом буде попросити невдалих продавців заздалегідь підготувати детальний опис компанії із зазначеними вище параметрами. Далі ретельно вивчити їх, зробити оцінку підприємства, керуючись попереднім аналізом. Після цього детально описати всі параметри для найбільш уразливих деталей бізнесу. І лише переконавшись у тому, що ваші ризики належним чином позначені в угоді та згідно з ними передбачається вихід із угоди, можна ставити у договорі підпис.

Автор: Олександр Бєлов