10-03-2016

Попит на офісні приміщення в Європі виріс

офісні приміщення

Такі дані опублікувала міжнародна консалтингова компанія CBRE. Цей показник встановив новий рекорд за період із 1999 року.

Значне пожвавлення орендної активності, яке спостерігалося на ринках Парижа, Мілану, Мадриду та ринках ЦСЄ, зумовило різке підвищення показника поглинання офісних площ в останньому кварталі 2015 року. Обсяг угод з офісною нерухомістю, що склав у IV кварталі 2015 року майже 4,5 млн кв. м, є максимальним квартальним показником за період із 2008 року. Враховуючи знижену девелоперську активність у всій Європі, це означає, що частка вакантних площ скоротилася до п'ятирічного мінімуму.

Зростання ставок оренди на офісні приміщення на європейських ринках нерівномірне. Мадрид, Дублін і Стокгольм відносяться до ринків, на яких спостерігається тенденція до впевненого зростання. Завдяки високому попиту на офісні приміщення у Мадриді орендні ставки зросли майже до 27 євро за кв. м. на місяць, а поглинання – до 186 тис. кв. м. (+ 85% у квартальному обчисленні). Дефіцит першокласних офісних приміщень у Стокгольмі сприятиме зростанню ставок оренди у 2016 році, які у 2015 році досягли рекордно високого рівня – 5200 шведських крон за кв. м. на рік.

Річард Холбертон, директор відділу досліджень ринку орендарів CBRE у регіоні Європи, Близького Сходу та Африки, прокоментував:

«У 2015 році показник поглинання офісних приміщень у регіоні Європи, Близького Сходу та Африки поставив новий рекорд, перевищивши докризовий пік. Це сприяло 30% квартальному зростанню наприкінці 2015 року на ринках, що пройшли період відновлення. Наприклад, у Будапешті, завдяки бурхливому зростанню, яке спостерігається в галузі телекомунікацій, ІТ та ЗМІ, поглинання офісних приміщень становило 120 тис. кв. м. порівняно з 46 тис. кв. м. у попередньому кварталі.
Трирічний прогноз вказує на те, що найбільший показник площ, що здаються в оренду (2,5 млн кв. м.) у регіоні Європи, Близького Сходу та Африки, очікується в Парижі. Також очікується, що зростання пропозиції на ринку Центрального Лондона залишатиметься на високому рівні».

За матеріалами CBRE