08-10-2014

Сьогодні ситуація на ринку нерухомості України складніша, ніж у кризовий 2009 рік

нерухомість України

Провідний аналітик компанії SV Development Сергій Костецький в ефірі Радіо Весті заявив, що через валютні обмеження ринок нерухомості в Україні фактично завмер.

«Зараз ринок нерухомості переживає більш важкі часи, ніж криза 2009 року. Тоді це була спільна криза. А сьогодні основний чинник, що впливає на ринок, — економіка України: курс долара, закони, які ухвалює уряд. Хоча вони й спрямовані на оптимізацію оподаткування тощо», - розповів він.

Експерт навів такий приклад:

«Щоб зараз продати квартиру на вторинному ринку, продавець та покупець відкривають рахунок, і покупець кладе продавцю, наприклад, 100 тисяч доларів на рахунок у гривневому еквіваленті, а банк їх перераховує за своїм курсом. Коли було обмеження 150 тисяч гривень, то 100 тисяч доларів можна було забрати за два тижні. Наразі обмеження зі зняття 3 тисяч гривень. Людина продав квартиру за сто тисяч доларів, перевів їх у гривні, і їй доведеться майже рік чекати».

«В умовах жорстких валютних обмежень ринок нерухомості працює з великим скрипом. Як тільки уряд стабілізує курс долара, люди зрозуміють, що кілька найближчих місяців курс не змінюватиметься, тоді ринок сильно активізується і підуть угоди», — сказав він.

Експерт радить не укладати угод з нерухомістю, не переконавшись, що курс більш менш стабільний протягом декількох місяців.

За матеріалами: www.zagorodna.com.