09-05-2015

Перспективи ринку нерухомості РФ

2015

Минулий рік ознаменувався значним зростанням курсу інвалют та підвищенням іпотечних ставок. Знецінення рубля викликало у населення певні панічні настрої, які висловились у купівлі різних дорогих товарів та навіть квартир середнього класу. Найбільший ажіотаж відбувався на вторинному ринку, що дозволяє укладати швидкі угоди.

Звичайно, така ситуація призвела до різкого стрибка попиту, який все ж таки не встиг витримати перевірку часом і відзначився значним падінням до теперішнього часу. Зростання курсу валют вплинув і на вартість новобудов — девелопери були змушені значно зменшити відсотки знижок, а то й зовсім відмовитися від них, що призвело до зростання цін приблизно на 10%. Проте, ціни на квартири в Довгопрудному у житловому комплексі «Московські Водники» не зазнали особливих змін, що призвело до зростання продажів.

Чи чекати на угоди у 2015 році

Купівля квартир у 2015 році буде доцільною для тих людей, які реально потребують житла. Придбати ж нерухомість для прибуткового перепродажу в короткостроковій перспективі немає сенсу, оскільки відсутність ажіотажного попиту навряд чи викличе підвищення цін. Тим часом на первинному ринку спостерігатиметься падіння обсягів будівництва.

Порівняно з новобудовами, вторинна нерухомість буде більш затребувана саме у категорії покупців, які гостро потребують житла. Отже, вигідно продати квартиру буде проблематично людям, неготовим значно поступатися в ціні. На сьогодні лише деякі продавці, які опинилися під тиском зовнішніх обставин, готові знизити ціну на 12%.

Поради на поточний рік

  • На даний момент варто купувати житло лише за явної потреби та наявності власних коштів.
  • Якщо ви маєте вільні кошти в іноземній валюті, але купівля квартири не є предметом гострої необхідності, можна почекати кілька місяців, поки ціни не просядуть ще більше.
  • А от якщо ваші накопичення зберігаються в рублях, і ви хочете інвестувати в нерухомість, правильним буде зробити це найближчим часом, поки нацвалюта значно не знецінилася.
  • Якщо ви хочете продати квартиру, починайте шукати клієнтів вже зараз, тому що падіння попиту на об'єкти нерухомості не зупиниться.
  • Але якщо ви мрієте продати квартиру, а натомість купити більш простору нерухомість, варто придивитися до заміських будинків. Придбання будинку в передмісті може бути дуже перспективним вкладенням коштів.

Підготував: Олександр Бєлов