07-10-2015

Як правильно вибрати тактику та стратегію продажу своєї нерухомості

міський пейзаж

В даний час на ринку нерухомості пропозицій про продаж квартир (будинків) набагато більше, ніж бажаючих їх купити. Тому без грамотної тактики та стратегії у цьому питанні вам не обійтися. Можна спробувати продати своє майно самому або за допомогою «хороших знайомих, які мають досвід у цій справі», але дуже скоро ви переконаєтеся, що без допомоги профі не обійтись.

Кваліфіковані співробітники в агентстві нерухомості розмістять рекламу про вашу нерухомість на різних рекламних ресурсах, організують її перегляди, супроводжуватимуть угоду до кінця. До того ж підкажуть чи все гаразд із документами на майно та проведуть необхідні перевірки. Оскільки ріелтори постійно мають справу з купівлею-продажем майна, то добре орієнтуються у вартості нерухомості та можуть запропонувати реальну ціну за вашу квартиру.

З агентством краще укласти договір, в якому чітко прописані права та обов'язки, послідовність дій, вартість послуг та умови, на яких можна достроково перервати дію договору. Краще у договорі зафіксувати і суму неустойки за дострокове припинення співробітництва. Поставтеся до письмового оформлення відносин з агентством дуже серйозно, уважно прочитайте договір, спробуйте обговорити спірні пункти. Якщо вам не йдуть на поступки або ви сумніваєтеся в порядності агентства, краще скористатися послугами інших ріелторів.

Тепер поговоримо про підготовку квартири на продаж. Оскільки конкуренція на ринку дуже велика, вам необхідно зробити вашу нерухомість максимально привабливою. Почніть з під'їзду (двір привести в порядок ви не зможете, та й не повинні): перед приходом покупців зробіть прибирання, зніміть павутину (якщо така є). Далі сама квартира: викиньте весь мотлох і сміття, приведіть у робочий стан всі комунікації, вставте шибки у вікна (при необхідності), відремонтуйте все, що висить, скрипить, не відкривається (не закривається) і т. д. По можливості позбавтеся меблів . Залишіть більше вільного простору. Для створення затишку на вікна повісьте штори або гардини, покладіть декоративні подушки на диван, поставте вазу з квітами. Недоліки покриття підлоги можна приховати килимом (нехай не новим, але в пристойному стані). Необхідно підкреслити всі переваги цієї нерухомості. Квартира має залучити покупця.

Якщо ви співпрацюєте з агентством нерухомості, то напевно не одна і не двоє людей захочуть подивитися вашу квартиру, і бажання покупця матиме пріоритет, тому складіть графік переглядів і погодьте його зі своїм ріелтором. Це допоможе встановити час переглядів зручний для вас та потенційних покупців.

Адекватно оцініть вартість соей нерухомості, скористайтеся порадами рієлтора. Сильно завищена ціна на квартиру відлякає покупців та продовжить термін продажу квартири. Наскільки правильно оцінена нерухомість покаже перший місяць продажу. Будьте готові у разі потреби знизити ціну.

Якщо покупець знайшовся, то варто документально зафіксувати його бажання купити і ваше бажання продати квартиру. Візьміть завдаток у покупця та домовтеся про розмір матеріальної компенсації за зрив угоди (для обох сторін). Погодитися на продаж квартири на виплат можна, якщо вона довго не продається або гроші вам потрібні не дуже терміново, але при цьому підписувати документи про передачу права власності потрібно тільки після остаточної виплати вартості нерухомості.

Автор: Олександр Бєлов