07-05-2020

Як отримати звільнення від орендної плати на час карантину?

українські копійки

Фонд державного майна України опублікував роз'яснення щодо порядку застосування звільнення орендарів державного майна від сплати орендної плати у зв'язку зі згаданими змінами до Цивільного кодексу.

Право на звільнення від орендної плати за певних умов передбачено Цивільним кодексом України (стаття 762). Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13 квітня 2020 року №553-IX, який набрав чинності 18 квітня 2020 року, внесено зміни до Цивільного кодексу з метою конкретизації умов, за яких орендарі мають право на визволення.

Порядок отримання звільнення від орендної плати

  1. Перевірити поширюються заборони для втілення певного виду підприємницької та іншої діяльності, введені постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 р. № 211 ) на вид діяльності (цільове призначення), яким використовується державне майно за договором аренды.
  2. Якщо так, то орендар звертається із заявою до орендодавця з проханням звільнити такого орендаря від орендної плати за договором відповідно до статті 762 Цивільного кодексу України.
  3. Після отримання звернення орендаря орендодавець спільно з балансоутримувачем майна, що є об'єктом договору оренди, здійснює обстеження орендованого приміщення з метою отримання доказів про призупинення орендарем діяльності на об'єкті оренди, про що складається акт.
  4. На підставі заяви орендаря та складеного представниками орендодавця та балансоутримувача акта обстеження орендодавець приймає рішення про звільнення орендаря від сплати орендної плати на період карантину.

Нагадаємо, Верховна Рада зобов'язала власників комерційної нерухомості йти на поступки орендарям у питанні зменшення орендних ставок на час карантину.

Підготував: Олександр Бєлов