06-10-2014

Попит на приміщення в офісних центрах знижується

попит на офіси впав

Криза змушує бізнес скорочувати витрати на утримання офісу — багато підприємств змушені переїжджати у дешевші об'єкти та зменшувати площі.

До кінця року вакантність столичних бізнес-центрів становитиме 23%, повідомила керівник відділу офісних приміщень компанії JLL в Україні Олександра Глобіна. Для порівняння: у січні порожніло лише 18,3% площ.

Ринок офісної нерухомості падає з кількох причин. Головна з них — це зростаюча пропозиція, яку цей сектор не здатний поглинути. У Києві, за даними UTG, у першому півріччі відкрилося п'ять нових об'єктів сумарною орендною площею близько 93 тис. кв. м. Завдяки цьому загальна пропозиція офісних приміщень у столиці становила 1,6 млн кв. м., що на 60% більше, ніж, наприклад, у сегменті торгової нерухомості. Причому девелопери не поспішають зупинятися. За інформацією UTG, у другому півріччі у столиці має відкритися ще один центр, орендна площа якого становитиме 120 тис. кв. м.

"Компаніям простіше добудувати об'єкти, які знаходяться на високій стадії готовності, ніж повністю їх заморожувати", - пояснює заступник директора з розвитку девелоперської компанії "Стокман" Сергій Овчинніков.

Орендарі не встигають за активністю девелоперів. Нові компанії в Україні зараз з'являються рідко, констатує керуючий партнер консалтингової компанії CBRE Сергій Сергієнко. «Ми підшукували офіс для великої міжнародної компанії, яка вирішила працювати в Україні. Але таких замовлень – одиниці», – додає він.

Переважна більшість компаній займається оптимізацією свого бізнесу. «Деякі орендарі можуть переїжджати в приміщення з більш ефективним плануванням, що дозволяє покращити розсадку працівників компанії і, відповідно, скоротити обсяг площ, що займаються», — додала Глобіна. Через це попит на оренду нерухомості знижується. Статистики за дев'ятьма місяцями поки немає, але, як свідчать дані UTG, за шість місяців поточного року було орендовано всього 21 тис. кв. м. приміщень, що на 45% менше до 2013 р.

Орендарі стрімко скорочують витрати через падіння практично в усіх галузях економіки, що пов'язано з девальвацією нацвалюти та бойовими діями на сході. Наприклад, продаж одягу та взуття у бутіках за півроку зменшився на 30-40% щодо аналогічного періоду минулого року. Кінець літа та початок осені полегшення бізнесу не принесли — за серпень промвиробництво просіло на 21,4% порівняно з тим же місяцем 2013 року.

Більшість договорів оренди зафіксовано із прив'язкою до курсу валют, розповідає Сергієнко. Як і на ринку торгової нерухомості, орендарі та власники офісних центрів змушені домовлятися. "Практично всі власники об'єктів погодилися зафіксувати ставки за пільговим курсом - 9-10 грн./дол", - зазначив він.

У короткостроковій перспективі орендні ставки знижуватимуться — девелопери для заповнення площ, що пустують, будуть змушені пропонувати дисконт, вважає Глобіна. Вже зараз деякі центри готові знизити ставку до 60% аби залучити орендарів.

Попит на офіси в Одесі впав

За дев'ять місяців цього року офісів в Одесі орендували на 30% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2013-го, розповідає представник ріелторської компанії Олександр Цвігун. Директор місцевого агентства нерухомості Раїса Березська додає, що вакантність зросла на 7,8 п. п. до 10%. Сьогодні плата за оренду приміщень у професійних об'єктах становить $20, а у непрофесійних – $10 за кв. м на місяць. «Але орендодавці вважають ставки за пільговим курсом – 10 UAH/USD», – пояснює Цвігун.

За матеріалами "Капітал".