05-07-2016

Найпоширеніші афери під час оренди квартири

ключ на столі

Чи не кожна людина в якийсь період свого життя змушена винаймати житло. Пошук потрібного варіанту вимагає багато часу, сил, нервів. До того ж на цьому шляху людину можуть чекати різного роду неприємності. Оскільки ринок нерухомості величезний, він приваблює шахраїв. Щоб не потрапити на їхню вудку, потрібно знати основні схеми обману.

Перше, що має насторожити орендаря, — неприродно низька ціна за добротне житло. Перш ніж укласти угоду, вивчіть ціни на житло того типу, що ви шукаєте. Майте на увазі, власник навряд чи вирішить здавати квартиру за півціни.

Часто буває, що несумлінний рієлтор у змові з власником квартири. Вони запрошують на демонстрацію житла підставної людини, яка грає роль ще одного потенційного орендаря, чим змушують жертву поспішати та приймати рішення на ходу. Використовуючи довірчий тон та дружню манеру спілкування, рієлтор присипляє пильність клієнта. У такій обстановці людина може забути поставити важливі питання або перевірити документи.

Які прийоми використовують шахраї для обману людей?

Найпоширеніший випадок обману, коли квартиру зняли на короткий проміжок часу та намагаються здати її у довготривале користування. Орендар оплачує завдаток, наприклад, за два місяці, а також послуги рієлтора, а потім приходять справжні власники квартири, і людина позбавляється і житла, і грошей. Щоб цього уникнути, укладайте угоду лише з власником квартири. Якщо в документах, що встановлюють право, вказано кілька власників нерухомості, вимагайте підпису на договорі оренди всіх власників.

Інший спосіб шахрайства – це спроба здати неготову до заселення квартиру, наприклад, із незавершеним ремонтом, із запевненнями, що все буде дороблено у найкоротші терміни. Ви підписуєте договір, у якому немає навіть натяку на особливі обставини. Потім ремонт плавно затягується, переходить у конфліктну ситуацію і шахраї знову у виграші.

Наступний варіант: ви підписуєте договір оренди, а за тиждень у власника квартири виникають форс-мажорні обставини, наприклад, приїжджає родич, якому зовсім нема де жити. І навіть якщо вам повернуть частину грошей за оренду, кошти, витрачені на агента, будуть втрачені.

Підводного каміння в процесі пошуку житла може бути багато, тому пам'ятайте, що погоджуватися на угоду можна тоді, коли у вас немає жодних сумнівів у її чистоті.

Автор: Олександр Бєлов