05-02-2015

Японці представили проект першого підводного міста

Спіраль океану

Японці пропонують зводити будинки не лише на землі, а й під водою. Архітектурне бюро Shimizu Corporation з Країни сонця, що сходить, вже представило концепцію першого підводного міста. Підводне місто отримало назву Ocean Spiral. Планується, що функціонуватиме він від поновлюваних джерел енергії!

Незважаючи на наявність концепції, втілення такого проекту у реальність є справою нешвидкою. Йдеться як мінімум про кілька десятиліть. При цьому знадобляться фінансові інвестиції у розмірі 26 мільярдів доларів.

За задумом японських розробників, місто буде дев'ятиметровою вертикальною спіралью, на якій функціонуватиме рухлива сфера. У цій сфері і розташовуватиметься місто, розраховане на 5 000 осіб. Передбачуваний діаметр сфери дорівнює 1 футів. У ній розташовуватимуться будівлі різного призначення. Коли море буде спокійним, сфера плаватиме на поверхні води, під час штормів вона йтиме по вертикальній спіралі на дев'ятиметрову глибину.

У цьому ж проекті передбачено наявність науково-дослідної лабораторії, яка займатиметься проблематикою морів і океанів. Також до завдань цієї підводної лабораторії входитиме забезпечення міста прісною водою та енергією. Можливо, навколо міста буде зведено кілька рибних ферм, які постачатимуть свою продукцію городянам.

Вважається, що подібний проект ставатиме все актуальнішим зі збільшенням рівня світового океану.

Підготував: Олександр Бєлов