05-04-2018

Що вибрати під час операції з нерухомістю: аванс чи завдаток?

угода

Купівля нерухомості завжди несе певні ризики. Тому людині необхідно дізнатися всю інформацію про дрібні нюанси, особливо про різницю між авансом та завдатком. Якщо цього не зробити, можна втратити велику суму.

У чому різниця?

Безліч людей вважає, що особливої ​​різниці між цими внесками немає, і це помилкова думка. Насправді різниця дуже велика, яка стає помітною після зриву угоди. Наприклад, людина внесла аванс за купівлю нерухомостіале угода була скасована. У цій ситуації покупцю повернуть усі його гроші, а продавець залишиться безкарним (якщо це не передбачено у договорі).

Якщо ж людина вносить завдаток, а правочин зривається, то продавця карають штрафними санкціями, які становлять 100% від суми завдатку: якщо було внесено 10 тис. гривень, то продавець зобов'язаний повернути 20 тис. Однак, якщо винуватцем зриву виявиться покупець, то продавець має повне право не повертати завдаток.

Досвідчені продавці нерухомості кажуть, що про такі тонкощі знатимуть лише професіонали. Але це лише один чинник із багатьох. Є й інші моменти, про які не знають пересічні люди. Тому всі угоди з нерухомістю краще довірити кваліфікованим фахівцям.

Які документи будуть потрібні?

Якщо одна із сторін хоче отримати завдаток, то потрібно буде оформляти відповідні документи. В іншому випадку угода не матиме юридичної сили та порушить чинне законодавство.

Договір дозволено писати у будь-якій формі, проте, потрібно враховувати деякі правила:

  • У документі мають бути прописані реквізити продавця та покупця.
  • Потрібно зазначити точні терміни виконання.
  • У угоді має бути зазначена конкретна сума угоди.

Якщо сторони згодні на аванс, можна скласти такий самий договір. Але також можна обійтися простою розпискою, яка буде написана в односторонньому порядку.

Обсяги внесків

Зазвичай, від покупця вимагають внести 10–15% від загальної вартості житла. Якщо ця сума становить 30–50%, то покупцю слід насторожитись.

Який варіант вибрати?

Аванс - простий, але не дуже вигідний варіант для замовника. Якщо угоду буде зірвано продавцем, то людина дарма витратить час та гроші. Однак і сам покупець може без шкоди відмовитись від покупки.

Слід зазначити і те, що всі шахраї наполягають на авансі. Тому якщо людину повністю влаштовує об'єкт нерухомості, краще наполягати на завдатку.

Оформлення задатку для сумлінного продавця також є більш вигідною пропозицією, оскільки зрив угоди гарантує йому компенсацію.

Якщо виникли якісь незрозумілі питання, то краще звернутися в агентство нерухомості. Так, на це будуть потрібні додаткові фінансові витрати, однак людина буде повністю впевнена в «чистоті» будь-якої угоди. І також досвідчені фахівці завжди допоможуть корисною порадою.

Автор: Олександр Бєлов