04-12-2014

Як правильно продати кімнату в комуналці

Новіков Олексій Юрійович

Новіков Олексій Юрійович

Якщо ви власник кімнати в комуналці і вирішили поліпшити свої житлові умови, то саме час її продати.

Своїми рекомендаціями та прикладами з практики поділився директор агентства нерухомості «Будинок на скелі» Олексій Новіков.

Хто має першочергове право купівлі?

В першу чергу вам необхідно звернутися до своїх сусідів, можливо вони стануть вашими покупцями, та й до того ж у них більше прав за законом на покупку кімнати. І пам'ятайте, що необхідно вказувати реальну ціну, не завищуйте її, інакше пропозиція буде незаконна, та й попит на неї не буде більшим.

Як зафіксувати відмову від покупки сусідами?

Якщо ж сусіди відмовляться від покупки, необхідно це уточнити на папері і запевнити у нотаріуса. Тільки після цього ви можете подавати оголошення про продаж. Звичайно, якщо відносини між вами та сусідами хороші, то з цим проблем не виникне і зовсім скоро, можливо, ваша кімната буде продана.

А які проблеми можуть виникнути із сусідами та як їх вирішити?

Але якщо між вами були конфлікти, а кімнату купувати вони не збираються, тоді ці сусіди можуть перешкодити вам з продажем. Ви спитаєте, як же? Вони можуть відмовитися оформляти свою відмову документально. На жаль, люди часто вставляють ціпки в колесо, але з боку це виглядає безглуздо і смішно. І що найцікавіше, їм зовсім не хочеться порушувати ваші плани, вони просто не хочуть мати нового мешканця та налагоджувати з ним контакт. З одного боку, це зрозуміло, адже людям просто не хочеться порушувати свій спосіб життя. Погодьтеся раптом на вигляд порядна людина, виявиться карним злочинцем, злодієм чи наркоманом. Загалом, не варто бути занадто категоричними, але це неабияк може потріпати вам нерви.

Але з кожної ситуації є вихід. Якщо все-таки ви не порозумілися з сусідами, то в такому випадку не варто говорити їм усно про продаж, а надішліть їм рекомендований лист обов'язково з повідомленням, в якому буде докладно розказано про перевагу покупки вашої кімнати.

У такому разі, якщо сусіди і після цього не захочуть оформляти відмову або купувати кімнату, необхідно почекати 30 календарних днів і після чого, за законом, ви можете продавати житло будь-кому.

Після того, як вищевказаний термін пройшов, можете сміливо звертатися до ріелтора, який надасть вам усі необхідні послуги. Справжній професіонал врахує всі ваші побажання, і в найкоротші терміни знайде кілька покупців.

Декілька коротких побажань для продавців кімнат.

Як ви розумієте, складність продажу кімнати в Королеві або в іншому місті полягає не в оформленні документів або знаходженні покупця, а в добрих стосунках із сусідами. Так що постарайтеся з ними не лаятись і налагодьте стосунки, не повідомляючи їм поки що про намір продавати свою кімнату.

Підготував: Олександр Бєлов