03-11-2016

Про продовження будівельної амністії до кінця року

У 2016 році в Україні продовжено будівельну амністію – це чудова можливість узаконити без зайвих витрат нелегальні об'єкти. Ви без будь-яких будівельних дозволів у період з 05.08.1992 року по 12.03.2011 року збудували приватний житловий будинок (садовий, дачний будиночок), спорудження господарського призначення (сарай, гараж), громадську чи сільськогосподарську будівлю 1-2 категорій складності? Поспішайте здати їх в експлуатацію до грудня 2016 року – держава дозволяє легалізувати будову та отримати право власності без штрафів. Не маючи на руках відповідних документів, власник самобуду не може розпоряджатися ним повною мірою (ні продати, ні подарувати такий об'єкт неможливо).

Як це відбувається?

Процедура узаконення включає проведення технічного обстеження об'єкта та прийняття його в експлуатацію місцевим органом державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК), після чого можлива реєстрація права власності.

Щоб ввести самобуд в експлуатацію за спрощеною процедурою, передбаченою будівельною амністією, забудовнику потрібно подати відповідну заяву, технічний паспорт та документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку. Держава зобов'язує співробітників ДАБК протягом 10 днів після отримання заяви обстежити будівництво та прийняти її в експлуатацію.

Які складнощі виникають у забудовників?

Незважаючи на скорочену процедуру легалізації, на практиці у власників самовільно збудованих об'єктів, які бажають скористатися мораторієм, виникає чимало труднощів. Невипадково експерти будівельної галузі стверджують, що для успішного проходження мораторію потрібно не 1-2 роки, а всі 4, тим більше, що кількість самобудів по всій країні обчислюється десятками, якщо не сотнями тисяч об'єктів.

Проблеми легалізації пов'язані насамперед із недосконалістю самого законодавства. Однозначного порядку введення в експлуатацію самобудів, а також встановленого переліку документів, необхідних для узаконення, немає. Список документації у кожному конкретному випадку може змінюватись в залежності від ситуації із земельною ділянкою та особливостями самого об'єкта. У забудовників виникає безліч питань та спірних ситуацій, вирішення яких потребує звернення до фахівців права. Найчастіше виникають складнощі з документами на землю, доказами факту побудови об'єкта до 2011 року, отриманням висновку про відповідність розташування самовільних будівель будівельним нормам та інші проблеми.

Як вирішити проблему?

Самостійні спроби узаконення самобудів часто затягуються на кілька місяців і спричиняють невиправдані грошові витрати. Ті, хто не готовий витрачати свій час та нерви на черзі до різних відомств, суперечок з інспекторами контролюючих інспекцій, звертаються до спеціалізованих організацій, які надають послуги з оформлення документів «під ключ». Фахівці компанії ТУ Експерт працюють у будівельній галузі понад 10 років. Звернувшись сюди, ви отримаєте необхідну допомогу з легалізації самобуду – від детальної консультації до повного юридичного супроводу. https://tuexpert.com.ua/uzakonit-samostroi.

ТУ Експерт - оформлення будівельних документів

ТУ Експерт надає юридичні консультації та супровід будівництва та допомагає в оформленні будівельних документів.

Автор: Олександр Бєлов