02-04-2020

Чи реально оформити пільгову іпотеку для переселенців у 2020 році

ключі до житла

Іпотека вигідна для тих, хто не має власного житла — ти, як і раніше, платиш, але вже за своє. Для переселенців це питання особливо актуальне. Тим більше щомісячний платіж за іпотечним кредитом можна порівняти з оплатою оренди житла, особливо у великих містах.

Загальні умови отримання позички, необхідні документи та процентні ставки в українських банках можна знайти у статті про те, як оформити іпотеку. Але є також пільгова програма для ВПО та УБД, за якою українці можуть взяти іпотечний кредит. Які умови та наскільки це реально у 2020 році, спробуємо розібратися.

Критерії відбору кандидатів

Щоб взяти іпотеку, необхідно відповідати низці вимог. До пільгової категорії належать ВПО або учасники ООС та члени їх сімей, які не мають житла на підконтрольній території, а також ті, хто потребує поліпшення житлових умов (існуюче житло не перевищує 13,65 м² на особу).

Крім цього, перевірятиметься платоспроможність кандидатів. Щоб отримати іпотеку, необхідно надати докази того, що після сплати щомісячного внеску кожного члена сім'ї залишиться коштів у розмірі прожиткового мінімуму чи більше. Враховуючи розмір прожиткового мінімуму у 2027 грн на початок 2020 року, після оплати кредиту у сім'ї із чотирьох осіб (двоє дорослих, двоє дітей) має залишатися не менше 8108 грн.

Умови надання

Якщо звичайну іпотеку можна взяти у різних банках, то пільгову категорію кредитує виключно Ощадбанк. Умови такі:

  • ставка за кредитом - 3% річних;
  • термін — до 20 років (не більше ніж до досягнення пенсійного віку: якщо вам 50, то можна розраховувати на 10 років, якщо 60 — іпотеку не дадуть);
  • перший внесок - 6% (наднормативна площа оплачується додатково і додається до першого внеску);
  • нормативна площа - 21 м ² на кожного з членів сім'ї плюс 10,5 м ² (діти з 18 років не враховуються);
  • житло можна обрати самостійно, але в межах регіону, в якому було подано заяву;
  • пільгова іпотека надається один раз і не належить тим, хто вже отримував держпідтримку або компенсацію за житло за рахунок бюджетних грошей, а також кредити на придбання або будівництво житла.

Необхідні документи:

  • копія паспорта та ІПН;
  • копія довідки ВПО або посвідчення УБД;
  • документ, що підтверджує наявність чи відсутність житла;
  • довідки про доходи всіх членів сім'ї (трудова не потрібна);
  • попередній договір на придбання житла;
  • акт обстеження техстану житла, що планується взяти до іпотеки.

Наскільки реально переселенцю отримати пільгову іпотеку

Умови досить привабливі, але отримати пільгову іпотеку буде не так просто. Наприкінці минулого року на програму державного кредитування житла для ВПО та УБД ООС виділили 200 млн. гривень. Половина суми спрямована на фінансування житла переселенців, друга – на аналогічні цілі лише для УБД.

На жаль, цих коштів не вистачить, щоб забезпечити житлом усіх охочих. У Мінветеранів підрахували, що коштів вистачить на забезпечення житлом 950 сімей. Тоді як кількість заявок значно більша — документи надали майже 7 тис. переселенців та 3,5 тис. учасників ООС.

Загалом, за даними Міністерства ветеранів України, на початок 2020 року житла потребують 400 тис. сімей переселенців та 80 тис. ветеранів (понад 14 млн м² вартістю 190 млрд грн).

Підготував: Олександр Бєлов