12-12-2012

Оформити кредит на житло стало неможливим

документи на нерухомість

Іпотека для потенційних українських покупців квартир, За словами експертів на сьогодні практично недоступна, через понад вимоги та захмарні проценти. Як наслідок, із ринку кредитування нерухомості виходять великі оператори. Ця інформація була отримана з інформаційного джерела «Сегодня».

Варто відзначити, що в середині осені, іпотечні програми згорнули кілька сильних банків, що входять до 50-ти провідних установ за активами. Як стало відомо, це ВТБ Банк, БМ Банк та УкрСиббанк. Ці установи на певний період не надають послуги з кредитування ні на первинному, ні на вторинному ринку.

Щодо інших банківських установ, то їх кредитні ставки з літнього періоду поточного року зросли на 5% (з 23 до 28%). Це свідчить про те, що показники можна співвіднести з кризовим періодом 2009 року та суттєвої різниці не отримаємо.

Олександр Рубанов, будучи президентом Союзу з нерухомих об'єктів, зазначив, що на сьогоднішній день набувають житлоплощу або громадяни, які мають великі зв'язки, або громадяни, які отримують високий офіційний дохід. Для звичайних громадян отримання кредиту практично казкове подія.

Мешканці України сподіваються на доступніші іпотечні позики, або на нарахування реальних сум: близько 7-13 тис. $ на двох – трирічний період. Такі громадяни купують житлоплощі економ – класу на вторинному ринку.

«Простобанк Консалтинг» зазначає, що до середини осені нинішнього року лише 26 банків із 50 провідних за валовими активами пропонували видачу кредитів на придбання квартир на «вторинці».

Думка експертів залишається важливою: надто завищені ставки сприятимуть деградації ринку іпотечного кредитування, адже вже сьогодні спостерігається кризова ситуація минулого 2009 року, коли попит на придбання житла у кредит сильно впав.

Керівник однієї з банківських установ зазначив, що жителі України стали біднішими, а отже – не здатні у встановлені терміни платити за зобов'язаннями. Щодо національного банку, то його політика поки що багатьом залишається незрозумілою, і банки не бажають ризикувати, знижуючи іпотечні ставки.

За матеріалами realty.obozrevatel.com.