22-12-2021

Вибір ліквідної нерухомості для оформлення іпотеки: основні критерії

нерухомість в іпотеку

Купівля житла потребує значних вкладень. З цієї причини популярністю останнім часом користуються іпотечні кредити. Багато фінансових установ пропонують програми з різними умовами. Здійснити підбір іпотечного кредиту із потрібними параметрами можна на сайті Fibi. Також корисно вивчити основні вимоги банків до нерухомості та документи для подання заявки.

Ліквідність житла

Іпотечний кредит передбачає накладення обтяжень на власність. Власник не зможе розпорядитись майном до повного погашення боргу. Тому варто уважно вибирати житло. Важливі критерії:

  1. Репутація забудовника. У фірми повинно бути заморожених проектів, гучних судових справ чи проблемних житлових комплексів. Щоб бути впевненим у забудовнику, рекомендується оформлювати позику у банку партнера. Фінансові установи не ведуть справи з неперевіреними та ненадійними компаніями. Банк зацікавлений у успішній та швидкій здачі будинку в експлуатацію.
  2. Законність будівництва. Перед покупкою квартири в новобудові в іпотеку важливо перевірити дозвіл у забудовника на реалізацію проекту. Це можна зробити через інтернет. Також корисно вивчити відгуки та поспілкуватися з інвесторами проекту.
  3. Інфраструктура. Важливо бути впевненим, що неподалік будинку є поліклініка, дитячий садок, школа, автобусні зупинки, магазини та інше.

документи

Після вибору квартири чи заздалегідь потенційний позичальник має зібрати пакет паперів для подання заявки. До нього входять:

  • посвідчення особи громадянина України;
  • свідоцтва про шлюб/розлучення (за наявності);
  • Довідка про доходи;
  • ідентифікаційний код платника податків.

Подати заявку на кредит після збирання паперів та пошуку оптимального об'єкта можна на сайті конкретної фінансової установи. Банки можуть довго розглядати звернення, видати тимчасовий вердикт за потреби. Після надсилання анкети з потенційним клієнтом спілкується співробітник банку з приводу кредитної історії та інших нюансів. При цьому велике значення має повнота пакета документів і ліквідність житла, що купується. Від них безпосередньо залежить відсоток схвалення. Багато банків відмовляють в іпотеці через невідповідність параметрів квартири певним вимогам.

Підібрати кредитну програму із найвигіднішими умовами для клієнта можна на порталі Fibi. Це інформаційний сервіс, що дозволяє порівнювати різні товари банків, вибирати оптимальне собі рішення. Оформлення іпотеки здійснюється у вибраній фінансовій установі у разі схвалення онлайн-заявки.

Автор: Олександр Бєлов