21-09-2012

За цей рік вартість оренди офісів у центрі Москви збільшилась

Фахівці відзначають, що за рік середньостатистична орендна ставка офісів у центральній частині Москви подорожчала буквально на 2%, тоді як на периферії, у Садового кільця вона знизилася на 2%. Про це говорили та міркували деякі консалтингові компанії.

За словами консультантів, у серпні оренда офісів в районі Садового кільця подорожчала в порівнянні з попереднім місяцем практично на 6% і склала близько 791 долар США за 1 кв.м. на рік. Причиною зростання цін стали зміна-зниження доларового курсу та вихід на Московський ринок багатьох інших об'єктів. У всіх не центральних сегментах ціни зросли на 2% і становили близько 460 доларів США за 1 кв.м. на рік.

За даними, валовий обсяг ринкових пропозицій щодо оренди офісів у серпні збільшився порівняно з попереднім місяцем приблизно на 24% за чисельністю, а площею на 23%.

Таким чином, загалом було запропоновано на ринку 1439 об'єктів, які у сумі склали 948 кв.м. (зокрема, 263 пропозиції у центральній частині міста та 1176 в інших сегментах).

Colliers International - досвідчена консалтингова компанія, повідомила, що в першій половині цього року всього було інвестовано в ринок Москви близько 963 мільйонів доларів США, а це практично на 27% менше, ніж у такий же період попереднього року. Але, як і раніше, Москва займає почесну п'яту позицію в рейтингу різних міст, в які інвестиції в нерухомість надходять переважно.

Чимало відома фірма Knight Frank вирішила повідомити, що за 6 місяців у Москві було здано в оренду і було продано в сукупності 450 000 кв. офісні майданчики. При цьому, валовий обсяг будівництва за цей період знизився близько на 34%.