26-12-2012

У 2013 році в Україні очікується скорочення іноземних інвестицій у комерційну нерухомість

офісна будівля

Як заявив нещодавно Олександр Носаченко, який обіймає посаду керуючого директора компанії Colliers International в Україні, у 2013 році помітно скоротяться закордонні капіталовкладення у комерційну нерухомість.

Як стверджували фахівці, зростання ВВП цього року мало скласти 3,5%. Пізніше експерти прогнозували 3%, потім 1,9%. Згідно з останніми даними, існує велика ймовірність того, що зростання ВВП дорівнюватиме нулю. При нульовому ВВП цього року, незалежно від типу інвестування (виробництво чи рітейлери), наступного року виключається поява будь-яких нових бізнесів.

Олександр Носаченко також зазначив, що однією із причин скорочення іноземних інвестицій у комерційну нерухомість є відтік прямих іноземних інвестицій з України. У зв'язку із відчутним скороченням іноземних капіталовкладень та порівняно з попередніми роками, наступного року багато інвесторів будуть готові відкласти свої рішення ще на один рік. Однак Носаченко також вважає, що відкриття таких успішних проектів, як «Ocean Plaza», може позитивно вплинути на вливання іноземного капіталу в комерційну нерухомість.

Експерти компанії Collier International вважають, що більшість вкладень наступного року очікується від українських інвесторів, частково від російських і зовсім небагато від іноземних інвесторів. Передбачається, що основна маса вкладень здійснюватиметься насамперед у торгові центри, потім у будівництво великих бізнес-центрів і, в останню чергу, у готельний бізнес.

Крім того, наступного року не очікується поява великих світових брендів на українському ринку. У компанії Collier International також припускають, що у 2013 році буде відкрито лише половину із запланованих торгових центрів. Однак наголошується на повній готовності рітейлерів до відкриття торгових центрів у населених пунктах з населенням навіть у 100 тисяч осіб. У компанії наголошують, що український ринок із населенням близько 46 млн. людей все ще становить великий інтерес для закордонних інвесторів, які можуть зайти на нього протягом найближчих трьох років.