27-06-2013

Врегулювання податкових спорів

врегулювання спорів

Перефразовуючи відомий вислів, можна сказати, що фінанси – справа тонка і нерідко конфліктна. У всякому разі, врегулювання податкових суперечок – це звичайні будні компанії, які пропонують своїми послугами юридичний супровід бізнесу.

Чинне законодавство нерідко містить і досить неоднозначні формулювання, які можна зрозуміти по-різному, залежно від того, з якого боку барикад займають сторони конфлікту, – наприклад, юридичної особи та податкової. Розбіжності, що виникли, природно, вимагають цивілізованого дозволу, а в цьому відношенні раціональний правовий супровід може виявитися неоціненним для реального бізнесу. Юридичний супровід бізнесу в цьому відношенні необхідний і для швидкого врегулювання конфліктної ситуації, і не завжди в судовому порядку. Благо, чинне законодавство надає для цього необхідні інструменти.

Конфлікт як інше розуміння

Перше, на що слід звернути увагу при виникненні конфліктної ситуації, – це те, що врегулювати податкові суперечки може лише досвідчений юрист, який розуміється на всіх тонкощах документів, що оспорюються. А також той, хто розуміє суть конституційно-правових відносин, які панують в Україні. Плюс наявність професійної спеціалізації на веденні таких справ – суперечки виникають на стику економіки та права. Не забуваємо й про те, що українське законодавство дещо заплутане, тут багато правових колізій, а то й неточностей та двозначностей, що створює певні передумови для здобуття державними контролюючими органами певної «фори». У тому числі й за рахунок поверхневого трактування законодавчих положень. А це вже – потенційно – затягування судових процесів та пошук вирішення проблем, що виникли, за рахунок знаходження «загальних точок» у трактуванні окремих законодавчих положень.

Без суду

Врегулювання податкових спорів цілком прийнятне й у позасудовому порядку. А це можливо лише у двох випадках – або сторони домовилися, що на сьогодні здається фантастичним, або одна зі сторін погоджується з думкою іншої. Що, втім, також майже неможливо. За досвідом можна сказати, що тут важливим фактором є час – правильно і своєчасно складені скарги, пояснення та заперечення здатні потихеньку «розм'якшити» жорстку позицію контролюючих установ. Тим більше, що українське законодавство не надає особливо багато часу для оскарження дій податкової – це буквально лічені дні, протягом яких потрібно ще юридично правильно зреагувати.

Автор: Олександр Бєлов