25-08-2014

Тонкощі видачі кредитів підприємцям

кредит

Відправною точкою для відкриття підприємства є навіть не оригінальна бізнес-ідея, а стартовий капітал, який є далеко не у кожного молодого та амбітного бізнесмена. Вирішуючи цю проблему, можна взяти кредит у банку, проте для отримання великої суми необхідно мати гарну репутацію та платоспроможність. Для цього багато хто рекомендує спочатку взяти невеликий споживчий кредит на 1000 $, і продемонструвати свою благонадійність регулярними платежами та по можливості повним достроковим погашенням. Тоді зі взяттям другої більшої суми проблем не буде.

Швидкі гроші

Усі програми з видачі позичок для підприємців можна умовно поділити на експрес- та мікрокредити. Перші примітні швидкою видачею грошей без ретельної перевірки документів. Так, наприклад, деякі банки готові видати потрібну суму для підтримки бізнесу в межах 7 тисяч доларів на кілька років навіть без уточнення кредитної історії. Проте відсоткова ставка становитиме 28-40% річних, плюс ще клієнт платить додаткові комісії у розмірі 4% від суми, що займається, за оформлення. Деякі банки пропонують менші ставки, але видають гроші лише людям, які вже зареєстрували свій бізнес, і він працює кілька місяців. Тобто. кошти видаються чисто підтримки справи, а чи не як стартового капіталу.

Для середнього бізнесу

Мікрокредити надаються зазвичай підприємцям середньої ланки, оскільки йдеться про суми 100-200 тисяч доларів, які потрібно віддати за 2-5 років. Хоча клієнту необхідно ретельно заповнити кілька анкет, розповідаючи про цілі взяття позички, і банк розглядає заявку 2-3 дні, жорсткого регламентування витрат позичальника немає. Тим не менш, коли йдеться про суми вище 30 тисяч доларів, зазвичай потрібно вносити початковий платіж у розмірі 25% від суми, що займається.

Суміжні варіанти

Якщо клієнт не має таких коштів, то фінансова організація може піти на компроміс, запропонувавши видати гроші безготівкою, тобто, щоб їх можна було витратити тільки на купівлю обладнання та витратних матеріалів. Для банку це є гарантією того, що людина розпоряджається взятими коштами, відповідно до початкових цілей, а не на особистий розсуд. По суті, йдеться про споживчий кредит, ставки за яким завжди нижчі, ніж на позику. Тому такий кредит індивідуальним підприємцям може бути вигіднішим фінансовим рішенням, т.к. тут ставки становлять 14-22%. У будь-якому разі перед підписанням договору необхідно впевнитись у раціональності використання банківських коштів.

Автор: Олександр Бєлов