03-05-2018

В Україні активізується кредитування середнього та малого бізнесу

кредитування бізнесу

За результатами опитування НБУ у наступні 12 місяців очікується активізація кредитування середнього та малого бізнесу. Збільшення корпоративного портфеля кредитування прогнозують у 76% банків, які брали участь у опитуванні.

Опитування проводилося з 20 березня по 10 квітня 2018 року серед кредитних менеджерів 64 банків, на ці банки сукупно припадає понад 98% загальних активів системи. Його результати відображають оцінку стану банківського кредитного ринку в I кварталі 2018 року, очікувань на ІІ квартал 2018 року та наступні 12 місяців.

У січні–березні банки активніше, ніж кварталом раніше, схвалювали заявки на кредити малим та середнім підприємствам, відповідаючи на зростання попиту. Позитивна динаміка у цих сегментах відповідала очікуванням, оприлюдненим у попередньому опитуванні.

На пожвавлення кредитування малого та середнього бізнесу у І кварталі позитивно вплинули зниження банками відсоткових ставок та подовження термінів кредитування. Підвищення конкуренції між банками та небанківськими установами, а також економічне зростання та зниження інфляційних очікувань призвели до пом'якшення невеликими банками вимог до позичальників. Разом з тим банки, насамперед великі, підвищили вимоги до застави за кредитами бізнесу, а також посилили обмеження, що накладаються кредитними угодами, особливо для великих підприємств.

У другому кварталі банки не планують пом'якшувати стандарти кредитування великих підприємств. Але передбачають пом'якшення умов при кредитуванні малого та середнього бізнесу, у наданні короткострокових та гривневих кредитів. Те саме стосується споживчого кредитування.

Великі банки очікують, що кредитний, процентний та валютний ризики знизяться у II кварталі. Респонденти прогнозують, що ризик ліквідності не зміниться, а операційний – зросте.

За матеріалами НБУ.