22-05-2014

Основні можливості участі у держторгах РФ - кредит на тендер або банківська гарантія

рукостискання

Ринок державних закупівель, і навіть сфера відносин між розпорядником тендерного конкурсу та компанією-виконавцем регулюється законодавством на федеральному рівні. Зокрема, відповідним законом передбачено перелік певних вимог до сторін держконтрактів під час кожного етапу взаємодії між ними. Однією з обов'язкових умов участі у державних торгах є наявність у майбутнього виконавця тендерного покриття. Ця норма сприяла появі на фінансовому ринку таких продуктів, як тендерний кредит та банківська гарантія. Їх використання спричинене необхідністю забезпечення заявки компанії на участь у боротьбі за тендерну пропозицію. Як правило, розмір такого забезпечення коливається в межах 0,5-5 відсотків загальної вартості майбутнього контракту. Усі вимоги до суми та термінів покриття прописуються у відповідних розділах конкурсної документації.

Необхідність кредиту

Вартість контрактів муніципальних і державних підприємств, а також органів влади є досить значними сумами, і надати навіть такий незначний відсоток для покриття часто не під силу компаніям, які виявили бажання брати участь в аукціоні, тим більше розмістити кошти в заставу на тривалий період. У таких випадках на допомогу приходить тендерне кредитування від банку чи будь-якого іншого фінансового інституту. Кредитні кошти перераховуються на спеціальний рахунок розпорядника торгів, де перебувають до закінчення тендеру. Таким чином, такий спосіб фінансування забезпечує компаніям можливість участі у державних аукціонах, не вилучаючи кошти з обігу та зберігаючи високу ділову активність.

Сутність та переваги тендерної гарантії

Банківські гарантії в Москві, які можна оформити на сайті tender-finans.ru, для тендерів є страховим інструментом. Це зобов'язання банку виплатити певну суму (частину вартості контракту за тендером) у разі настання певних умов (учасник держторгів відкликав свою заявку до початку процедури визначення переможця або був визначений переможцем тендеру, але відмовився від укладання відповідного договору). У порівнянні з тендерним кредитуванням основною перевагою гарантій є їхня нижча вартість, а також можливість внесення змін до умов інструменту, чи це продовження/зменшення строків або збільшення/зменшення суми. Втім, компанії-учаснику тендеру для отримання гарантії необхідно забезпечити адекватну заставу для покриття можливих ризиків банківської установи.

Підготував: Олександр Бєлов