14-01-2013

Попит на ринку складської нерухомості України у 2012 році

У 2011 році загальний обсяг сучасних логістичних та складських приміщень, зданих в оренду в Київській області, становив приблизно 214 000 кв.м. Це один із найвищих показників, зареєстрованих за відносно коротку історію місцевого ринку логістичної та складської нерухомості.

За оцінками компанії DTZ, рекордний обсяг складських та логістичних приміщень, зданих в оренду в 2011 році, відбив прагнення більшості орендарів покращити якість займаних площ та/або скористатися можливостями для їх розширення. Проте ми вважаємо, що така динаміка ще не свідчила про відновлення ринку логістичної нерухомості у Київській області.

З січня по вересень 2012 року включно в Київській області в оренду було здано приблизно 155 940 кв.м логістичних та складських приміщень, що на 7% менше показника за перші дев'ять місяців 2011 року, але перевищує показники аналогічних періодів 2010 та 2009 років. % та 61%.

Об'єм орендованих складських приміщень

Протягом перших трьох кварталів 2012 року в сегменті логістичної та складської нерухомості в Київській області було відзначено порівняно високу активність компаній-орендарів: вони продовжували стежити за ринковими умовами та, у разі доцільності, прагнули мінімізувати свої витрати, пов'язані з орендою приміщень шляхом проведення переговорів з власниками або переміщення в більш ефективні об'єкти з точки зору якості та вартості оренди.

Необхідно відзначити, що обсяг якісних логістичних та складських приміщень у Київській області, які пропонуються в оренду за ставками нижче ринкових, суттєво скоротився, що послужило однією з основних причин порівняно невеликого обсягу угод оренди в сегменті протягом перших трьох кварталів 2012 року.

У 2012 році кумулятивний обсяг зданих в оренду логістичних та складських приміщень у Київській області, швидше за все, відповідатиме рекордним показникам 2011 року, створюючи підстави для позитивних очікувань щодо динаміки розвитку сегменту, як мінімум, у короткостроковій перспективі.

Обсяг орендованих логістичних приміщень за профілем діяльності

За матеріалами DTZ.