04-09-2012

Ремонт без нервування

бригадир

"Один ремонт - як дві пожежі" - хто з нас не чув цієї фрази. Не поспішайте лякатися, все не таке страшно. Якщо вам здається, що треба було б оновити зовнішній вигляд приміщень, Головне - грамотна організація процесу. Найкращий спосіб - застосувати свої здібності та заощадити на найманих робітників. Але можливо, що уявлення себе з кельмою або дрилем здатне викликати у вас тихий жах, тоді вам доведеться звернутися до професіоналів. До того ж у них вже є потрібні інструменти, а для вас придбання їх може вилитися на солідну суму.

При перегляді рекламної продукції стає зрозуміло, що сотні фахівців з ремонту готові майже задарма перетворити вашу квартиру на палац буквально за тиждень. Ця впевненість наростає у міру влучення на очі сотень оголошень на стовпах, парканах, автобусних зупинках з пропозиціями про швидкий, якісний та недорогий ремонт. Не поспішайте обдзвонювати таких майстрів. У цьому випадку велика ймовірність шахрайства, тобто майстер розтане разом із виданим авансом.

Найкращий варіант пошуку хорошого майстра – це звернення до друзів чи знайомих, у кого цей майстер робив ремонт. Ви будете впевнені в його чесності і зможете ознайомитися з якістю його роботи.

Можливо, у вас немає таких друзів, або вам категорично не сподобалося, як зроблено ремонт, тоді вихід один — таки знайти будбригаду самому. Не треба скуповувати всі рекламні журнали та газети з відповідною тематикою. Перебравши тисячі оголошень, ви зрозумієте, що фірм сотні просто вони рекламуються в різних журналах. Завітайте до супермаркету будматеріалів, зазвичай на вході або біля кас є стійки з безкоштовними журналами з пропозиціями товарів та послуг. Та й додому часто кидають у шухляду відповідні газети. Спокійно розташовуйтеся у зручному кріслі та починайте розмову з можливими кандидатами у наймані робітники. Доведено, що замовлення швидше за все отримає власник останнього телефону в списку.

Обов'язково врахуйте наступну рекомендацію: договір між вами та робітниками є обов'язковим, навіть якщо це відома фірма або близькі знайомі добрих друзів. Він може бути написаний у довільній формі, але забезпечить гарантію при виявленні різних недоробок. Ремонтники обіцяють рік гарантійного терміну, але ситуації бувають різні (будинок може дати усадку) і договір позбавить вас фрази: "Вибачте! Про це не було!".

Бажано мати хоча б приблизні відомості про вартість робіт і ціну матеріалу, інакше вам буде важко розсудити, чи не завищені ціни, озвучені робітниками. Зазвичай чвари починаються на стадії наближення неврахованих у договорі робіт. Наведемо приклад часто зустрічаються "камені спотикання".

Хто доставляє або платить за доставку матеріалів, хто оплачує розвантаження та підйом на поверх. Якщо ремонт відбувається на 9 поверсі, а ліфт тимчасово відключено, то ця робота коштує дуже пристойних грошей.

Наступне питання: винос (знов-таки з 9 поверху по сходах) та вивіз сміття. За нинішніми законами будівельне сміття не можна викинути у звичайний збан, інакше не уникнути неприємних розбірок із чиновниками. Значить, потрібно наймати транспорт і бригаду вантажників за окрему плату, іноді вимагають сплатити в'їзд на звалище. При цьому сміття треба скласти спочатку в мішки, потім вивезти. Не забудьте домовитись, на кому лежить прибирання квартири після ремонту.

У серйозних компаніях це називається накладними витратами та становить до 30 відсотків від кошторису. Щоб дізнатися, що входить у ці витрати, а за що треба платити окремо, потрібно взяти розшифровку.

Якщо все вищесказане не уточнити під час укладання договору, ви заплатите суму, яка значно відрізняється від договірної у більшу сторону. Те саме стосується і точного визначення термінів роботи. Щоб ремонт не "оселився" у вас надовго, чітко вкажіть усі терміни у договорі.

Чим більше ви врахуєте різних дрібниць, тим значно полегшите собі значення цього страшного слова "ремонт". Не впадайте в крайнощі з перерахуванням цвяхів або плінтусів. Але якщо в договорі ви вказали "виправлення дефектів стелі", то викладіть на папері, що ви маєте на увазі.

Пам'ятайте, що відносини швидкості та ціни мають різноспрямовані вектори. Сімейна пара будівельників візьме менше грошей, але довше працюватиме. Великі бригади із серйозних фірм зроблять все швидко, але за інші гроші. Визначтеся з пріоритетом: терміни чи витрати? Не забудьте, що при роботі сімейної пари обов'язки виконроба автоматично лягають на вас. Серйозна компанія позбавить вас будь-яких турбот, починаючи з придбання будматеріалів і закінчуючи прибиранням після ремонту.

Автор: Олександр Бєлов