14-03-2013

Прогноз розвитку ринку торгівельної нерухомості в Україні

торговий центр

На ринку нерухомості в Україні сегмент торгової нерухомості виявився найбільш стійким до негативного впливу економічної кризи 2008-2009 років і демонструватиме подальше динамічне зростання у середньостроковій перспективі, особливо за умови стабілізації чи покращення економічної ситуації.

Незважаючи на збереження ознак економічної кризи, ризики країн і відносно низький рівень доходів населення, немає сумнівів, що потенціал ринку торговельної нерухомості в Україні залишається високим. Це пов'язано, перш за все, з нерозвиненістю українського ринку з точки зору якості об'єктів торговельної нерухомості та різноманітності представлених форматів, розміром країни, високою щільністю населення, а також високою чутливістю населення до модних тенденцій та схильністю до витрат на придбання модних товарів.

Для більшості девелоперів та інвесторів на українському ринку нерухомості сектор торгової нерухомості є найцікавішим, особливо у містах із населенням понад 750 000 жителів.

У 2010-2012 роках було розпочато активні роботи з девелопменту низки масштабних об'єктів торгової нерухомості у Києві та інших містах України. Якщо ці об'єкти будуть побудовані відповідно до заявлених термінів, загальний обсяг ринку торгової нерухомості в країні у 2013-2015 роках суттєво збільшиться. Як результат, загальна привабливість українського ринку торговельної нерухомості для торговельних мереж посилиться, але потенційне зростання конкуренції в сегменті може призвести до зниження орендних ставок, зокрема, у класі неякісних торгових центрів «першого покоління».

За матеріалами DTZ.