19-12-2014

Купівля бізнесу за кордоном

рукостискання

Останнім часом все більше бізнесменів прагне придбати готовий бізнес за кордоном. На подібні кроки їх підштовхує низка факторів – інфляція, а разом із нею і зниження платоспроможності населення, прагнення отримувати прибуток у твердій валюті, бажання вивести капітал у стабільніші країни. Звичайно, вітчизняний ринок привабливий тим, що за відповідних умов, прибуток від бізнесу набагато перевищує прибуток аналогічних компаній на європейському ринку (в основному це пов'язано з дешевою робочою силою та низькими податками), але останнім часом ризики стали дуже великими, і підприємці прагнуть придбати активи у країнах із більш стабільною економічною ситуацією.

Але, вирішивши купити бізнес за кордоном, варто визначитися з країною, де варто придбати Підприємство. Для цього слід звернути увагу на низку факторів.

  1. Стабільність політичної та економічної обстановки країни.
    За цим показником лідируючі позиції займають країни Європи та США. Також сюди можна зарахувати і Австралію, Канаду. Тут можна купити готовий бізнес, не побоюючись щодо змін у політичній системі.
  2. Рівень злочинності.
    Важливим є факт, який дозволить спокійно вести бізнес. Адже в країнах, де буква закону не така сильна, ведення бізнес фактично перетворюється на рулетку. Найбільш кращими є країни, де рівень економічних злочинів надзвичайно низький. За цим показником у світі лідирують Японія та Нідерланди.
  3. Далі слід оцінити простоту юридичного оформлення фірми.
    Зайва бюрократія може не лише затягнути процес покупки бізнесу, а й значно підвищити його вартість. Найбільш простим для середнього та малого бізнесу є законодавство Євросоюзу, яке дозволяє реєструвати фірми без зайвої паперової тяганини. Наприклад, у Німеччині малий та середній види бізнесу забезпечують до 80% надходжень до бюджету. Однак у низці країн потрібно оформити посвідку на проживання. Щодо цього США краще. Для реєстрації фірми тут ні дозвіл на проживання, ні віза необов'язкові. Територіально перебувати у США також необов'язково.
  4. Вивчення законодавства у сфері податкових виплат.
    При ретельному вивченні такого питання можна точно оцінити вартість бізнесу і зробити висновок про його прибутковість. Якщо податковий тягар занадто великий, то доцільно відмовитися від покупки.
  5. Культурний чинник.
    Менталітет також має важливість. Наприклад, європейцю буде складно вибудувати ділові відносини в такій ізольованій культурно країні, як Японія. У будівництві бізнесу в Іспанії або Латинській Америці також можуть виникнути певні культурні розбіжності. У цій галузі найкраща Європа.

Автор: Олександр Бєлов