26-04-2013

Декілька рекомендацій щодо продажу свого бізнесу

гроші

 

Якщо ви не власник заводів, газет, пароплавів, тобто ви володієте відносно не великим Підприємством і не залучите до його продажу команду висококваліфікованих дорогих найманих фахівців, тоді, швидше за все, ця угода для вас чи не перша в житті. Тому можливість допустити масу всіляких помилок дуже висока. Продаж бізнесу це вже бізнес, та й сам факт того, що ви ухвалили таке рішення, характеризує вас як зрілого капіталіста, справжнього власника, у позитивному розумінні цього слова.

Пропонуємо вам ознайомитись з деякими рекомендаціями, сформульованими на основі досвіду успішної консалтингової компанії.

  1. Не пускайте процес продажу на самоплив. Продаж бізнесу справа дуже серйозна і вимагає серйозного і уважного ставлення. Якщо мета продажу тільки в тому, щоб позбутися набридлої іграшки, а не в отриманні вигоди від продажу, то можливо вам просто необхідно відпочити і ще раз обміркувати правильність самого рішення про продаж.
  2. Спробуйте оцінити своє Підприємство з погляду покупця. Ви відразу побачите в ньому масу недоліків і критичних моментів, що вимагають серйозних змін. Спробуйте скласти бізнес-план свого підприємства з погляду його покупця: подумайте, що б ви змінили і в яку суму це вам обійшлося б. Це допоможе вам оцінити власне дітище з погляду перспективи і, можливо, дасть привід задуматися, а чи варто його продавати взагалі.

Цілком можливо, що після складання бізнес-плану для свого підприємства ви побачите перед ним нові горизонти і у вас відкриється друге дихання, яке дозволить вам перевести своє Підприємство на нові рейки, що ведуть до цікавішої та привабливішої мети.

Автор: Олександр Бєлов