07-03-2013

Деякі права та обов'язки ріелтора

рієлтор з клієнтами

Коли розглядається питання про відповідальність рієлтора при угоді купівлі-продажу, потрібно розуміти, що агентство бере на себе обов'язки з юридичного супроводу цієї угоди, і гарантію її чистоти, за нерухомість, що купується, ріелтор відповідальності не несе. В основному клієнти виставляють претензії до агентства, про надання спотвореної інформації про вартість нерухомості, її термін здачі та комплектації. Дуже часто через свою зайнятість, а іноді й некомпетентність ріелтор катастрофічно не встигає вносити оновлену інформацію про об'єкти, що продаються.

Ще на що обов'язково потрібно звернути увагу, то це на сумлінність рієлтора. Як показала, практика несумлінні ріелтори всіма силами намагаються, умовити клієнта придбати саме ту нерухомість, де його винагорода більша. У більшості випадків агентства нерухомості не намагаються займатися пошуком нових об'єктів, які будуть більш привабливими та цікавими для покупця, а зі своєю старою базою. Наприклад, ви купили новий будинок у котеджному селищі, на той час він відповідав усім вашим запитам. Але через деякий час ви дізнаєтеся про найкращий варіант і практично поряд з тим будинком, що ви придбали. Звичайно напрошується питання, а чому рієлтор не запропонував вам цей варіант? Але як кажуть час уже минув, угода вчинена, і пред'являти агентству претензії вже немає жодного сенсу.

Як зробити так, щоб зобов'язання були взаємними?

Насамперед уважно вивчайте договір надання послуг, який ви укладаєте з агентством нерухомості. Він містить весь перелік послуг, які агентство виконує перед клієнтом. У переліку повинні обов'язково прописуватись безкоштовні юридичні консультації з угоди та збору документації, обов'язкова перевірка чистоти документів, послуги з пошуку або підбору нерухомості, повний супровід угоди аж до її реєстрації. Безпечним вважається такий договір, коли всі зобов'язання агентства будуть вважатися виконаними лише після повного розрахунку покупця з продавцем у повному обсязі, а також реєстрації в компетентних органах вашої купівлі-продажу та переходу права до нового власника. Іншими словами, агентство нерухомості, має супроводити вашу угоду до самого кінця, або підібрати вам аналогічний варіант.

Також тут дуже важливим є процес передачі документів. Найчастіше агентства нерухомості вимагають оригінали правовстановлюючих документів, поки діє договір. Цим вони страхують себе, від хитрих клієнтів, які звертаються відразу в кілька агентств. Якщо на це подивитися з боку закону, то агентство зобов'язане повернути ці документи за першої ж вимоги, але як показала практика повернення оригіналів зіпсувати відносини між сторонами. Тому цей момент теж має бути прописаний у договорі, а включити його можна до пункту про штрафні санкції як до клієнта, так і до ріелторів, якщо ними не виконуються умови договору.

Автор: Олександр Бєлов