26-08-2012

Як приховати дефекти приміщення за допомогою шпалер?

шпалери

Зібравшись зробити ремонт у новій квартирі, ви обов'язково зіткнетеся з питанням, що стосуватиметься обробки поверхні стін. Якщо ви вирішили злегка оновити їхній зовнішній вигляд, то переклеювання шпалер - це саме те, що вам потрібно. Підібрані шпалери допоможуть, при необхідності, приховати шорсткості стін, візуально розширять або зменшать розміри приміщення, а також освіжать атмосферу. В даний час практично всі європейські виробники в області настінних покриттів пропонують найширший і неперевершений асортимент сучасних колекцій. Як же не розгубитися в такому достатку подібної продукції та не помилитися з вибором? Допоможемо вам у цьому розібратися.

Як правило, у декорі шпалер виділяють три основні аспекти: колір, малюнок та фактура. Малюнки, у свою чергу, також діляться умовно на п'ять основних груп: смуги, великі плями, «квіти», плямисті та гладкі фони.

Поговоримо про малюнки. Шпалери в смужку ідеально підійдуть для власників просторих апартаментів, щоб візуально зменшити простір та збільшити висоту стель. Малюнок, розташований вертикально, також допоможе створити ефект витягнутих стель. А ось горизонтальні смуги та малюнки мають абсолютно протилежний принцип застосування: їх наносять на стіни, якщо потрібно візуально зменшити висоту кімнати. Існує ще один важливий нюанс, про який потрібно пам'ятати: чим ширші горизонтальні смуги, тим оптичний ефект стиснення простору буде менш вираженим. Великий візерунок, на думку дизайнерів інтер'єру, візуально зменшує простір. Так що, якщо ви проживаєте в маленькій кімнатці, віддайте перевагу малюнку з дрібними та рідкісними візерунками. Також існує одне дуже просте правило, щоб збільшити візуально приміщення - Шпалери повинні бути неодмінно світлих відтінків. Іноді зустрічаються ситуації, коли стеля потрібно зробити масивнішим. У цьому випадку зупиніть свій вибір на шпалерах із рівним картатим візерунком.

За наявності нерівностей на стінах, підійдуть настінні покриття з плямистим тлом, які згладять вади стін. Слід пам'ятати, що однотонні шпалери чудово виглядатимуть лише на ідеально рівних поверхнях і служитимуть тлом, який підкреслить виразність предметів інтер'єру.

Що ж до кольорової гами, тут однозначної відповіді насправді не існує. У всіх людей різні колірні уподобання. Хоча є кілька нехитрих рекомендацій, які, можливо, допоможуть вам визначитися з вибором кольору. Для невеликих приміщень намагайтеся підбирати шпалери світлих тонів, а для просторих апартаментів навпаки підійдуть темні або яскраві тони. Приміщення, розташовані на південній стороні, бажано прикрашати шпалерами холодних відтінків: блакитними, бузковими, темно-зеленими. Для кімнат, що виходять на північний бік, підійдуть поверхні з теплішими квітами: жовтими, помаранчевими, персиковими.

Що ж до фактури шпалер, то треба знати, що вона буває гладкою та рельєфною. Гладка фактура застосовується, як правило, для обробки ідеально рівних стін. На думку фахівців у галузі ремонтів, такі шпалери, як індикатор, миттєво підкреслюють усі нерівності та вади стін. А ось рельєфні настінні покриття, навпаки, згладять недоліки поверхонь. Сучасні рельєфні шпалери можуть імітувати шкіру, деревину, бамбук чи нагадувати хаотичні мазки художника.

Отже, при покупці шпалер, перш за все, варто орієнтуватися на власні переваги і смаки, але і не забувайте про наші рекомендації.

Автор: Олександр Бєлов